You are here

Γερμανία: Πρόωρο νέο πακέτο στήριξης Πορτογαλίας

06/07/2011 15:04
Είναι πρόωρο να συζητηθεί ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Πορτογαλία, δήλωσε την Τετάρτη στο Ρεθτερσ ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι βέβαιο ότι η χώρα θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της και να επανέλθει στη σωστή πορεία.

«Είναι απολύτως πρόωρο να συζητήσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Πορτογαλία. Το (υφιστάμενο) πρόγραμμα μόλις έχει αρχίσει», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Joerg Asmussen, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters.

«Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, έτσι θα εισηγούμουν πραγματικά να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση για να κάνει αυτά που η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί», είπε ο κ. Asmussen.

«Είμαστε βέβαιοι ότι είναι πρόθυμοι και ικανοί να εφαρμόσουν το πρώτο πακέτο μέτρων για να επανέλθουν» στο σωστό δρόμο, πρόσθεσε.

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την Τρίτη την πιστοληπτική ικανότητας της Πορτογαλίας σε junk (σκουπίδια) και προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, προτού μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων.

Εξάλλου, ο κ. Asmussen είπε ότι η Γερμανία θέλει να θέσει και πάλι προς συζήτηση την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ένα μοντέλο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μια νέα οικονομική ενίσχυση της Αθήνας.

Παραμένει ως καλή βάση για συζήτηση το μοντέλο που τέθηκε από μερικές γαλλικές τράπεζες για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αλλά, καθώς οι Οίκοι αξιολόγησης έχουν εκφράσει την άποψη ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, όλες οι επιλογές θα πρέπει να επανεξεταστούν, είπε ο κ. Asmussen.

«Το μοντέλο που προτείνεται από ορισμένες γαλλικές τράπεζες είναι μια καλή βάση για συζητήσεις και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», πρόσθεσε.

|Αλλά δεδομένου ότι οι Οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι θα θεωρήσουν τις λεπτομέρειες (όπως είναι) της γαλλικής πρότασης ως μια επιλεκτική χρεοκοπία, μπορούμε επίσης να θέσουμε και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως μια ανταλλαγή ομολόγων», είπε, προσθέτοντας ότι συζητήσεις γι΄ αυτό θα λάβουν χώρα κατά τις καλοκαιρινές διακοπές.