You are here

Γερμανία: Θα συνδεθεί με κόμβο ΑΠΕ στη Βαλτική Θάλασσα

29/08/2022 11:42

Η Γερμανία εξασφάλισε ηλεκτρική σύνδεση με προγραμματισμένο υπεράκτιο κόμβο αιολικής ενέργειας στο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας της Δανίας που θα συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Ενέργειας της Δανίας.

Ο προγραμματισμένος ενεργειακός κόμβος στο νησί Bornholm θα συνδέει έως το 2030 πολλά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική Θάλασσα με συνολική παραγωγική ικανότητα τουλάχιστον 3 γιγαβάτ, αρκετή για να τροφοδοτήσει 4,5 εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά, ανέφερε το Υπουργείο σε δήλωση.

Ο κόμβος θα συνδεθεί με τη Γερμανία μέσω καλωδίου ρεύματος μήκους 470 χιλιομέτρων.

Οι επενδύσεις και τα μελλοντικά κέρδη θα μοιραστούν εξίσου μεταξύ της Γερμανίας και της Δανίας, ανέφερε η δήλωση χωρίς να δώσει οικονομικές λεπτομέρειες.

«Η δανο-γερμανική συνεργασία είναι ένα εμβληματικό έργο», είπε στη δήλωση ο Υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από το Bornholm Energy Island θα συμπληρώσει την εθνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα μειώσει την εξάρτησή μας από την εισαγωγή ορυκτών ενέργειας», είπε.

Πέρυσι, οι δύο χώρες έθεσαν σε λειτουργία ένα μικρότερο διασυνοριακό καλώδιο που συνδέει επίσης πολλά αιολικά πάρκα στη Βαλτική Θάλασσα.

Το Bornholm Energy Island αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Δανίας να πενταπλασιάσει την εγχώρια υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Τα πρώτα σχέδια των χωρών της Βόρειας Ευρώπης για τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα για τη σύνδεση μελλοντικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων αντιμετώπισαν χρηματοοικονομικές και ρυθμιστικές προκλήσεις.

Η Δανία θα φιλοξενήσει μια ενεργειακή σύνοδο κορυφής στο νησί της Βαλτικής Θάλασσας την Τρίτη.

ΚΥΠΕ