You are here

Γερμανική φαρμακοβιομηχανία απαγορεύει χρήση ουσιών της στην εκτέλεση θανατικών ποινών στις ΗΠΑ

09/08/2018 18:03

Η ομόσπονδη πολιτεία της Νεμπράσκα προετοιμάζει την πρώτη εκτέλεση θανατικής ποινής μετά από εικοσιένα χρόνια, με μια δηλητηριώδη ουσία την οποία προμηθεύτηκε παράνομα και η οποία κατασκευάζεται στη Γερμανία.

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Fresenius, φοβάται πως θα επέλθει μεγάλη ζημιά στη δημόσια εικόνα της και καταφεύγει στα δικαστήρια εναντίον της εκτέλεσης της θανατικής ποινής.

Η φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε την Τρίτη το βράδυ παράσταση πολιτικής αγωγής εναντίον της πολιτείας της Νεμπράσκα, κατηγορώντας την ότι προμηθεύθηκε στην μαύρη αγορά δύο ουσίες που παρασκευάζονται από την ίδια και τις οποίες η Νεμπράσκα προτίθεται να χρησιμοποιήσει σε εκτέλεση θανατοποινίτη την ερχόμενη Τρίτη.

Με την κίνηση αυτή η Fresenius στοχεύει στο να αποτρέψει την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

Πρόκειται για χημικές ουσίες που παρασκευάζονται στη Γερμανία, οι οποίες είναι ηρεμιστικές, μυοχαλαρωτικές, αλλά και κατάλληλες να επιφέρουν καρδιακή ανακοπή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν παίρνει θέση εναντίον της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, απορρίπτει όμως κάθε χρήση δικών της προϊόντων για την εκτέλεση θανατικών ποινών.

Τονίζει δε πως πρόκειται για εταιρεία που έχει έδρα την Ευρώπη όπου και έχει καταργηθεί η θανατική ποινή.

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Νεμπράσκα δεν έχει ανακοινώσει το πώς περιήλθαν στην κατοχή της οι συγκεκριμένες ουσίες.

Ο θανατοποινίτης είναι μεσήλικας άνδρας και ονομάζεται Ντιν Μουρ, με καταδίκη το 1974 για τη δολοφονία δύο οδηγών ταξί.