You are here

Γερμανός Πρέσβης: Έτοιμη για δύσκολες διαπραγματεύσεις για πανδημία, ΠΔΠ και Brexit η γερμανική Προεδρία της ΕΕ

08/07/2020 15:14

Έτοιμη για σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς στα επείγοντα θέματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει η Γερμανία που ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο, Φραντς Γιόζεφ Κρεμπ.
 
Μιλώντας σε παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Γερμανικής Προεδρίας στη Λευκωσία, ο κ. Κρεμπ ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δύσκολες και κρίσιμες διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία, αλλά και το Brexit. Είπε ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να βρει συναινέσεις και συμβιβασμούς σε αυτά τα θέματα, αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την άμεση περιοχή της περιλαμβανομένης και της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Ανάγκη μείωση των εντάσεων στην άμεση γειτονία της ΕΕ

«Μας ενδιαφέρει η σταθεροποίηση της άμεσης γειτονίας μας, η ειρηνική ανάπτυξη και η αποκλιμάκωση των εντάσεων, καθώς και η δημιουργία συνθηκών για ευημερία και ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής», είπε ο κ. Κρεμπ, κάνοντας αναφορά στην κατάσταση στο Ιράν, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Νότια Αφρική και τη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δείξει μια κοινή προσέγγιση και να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα, ωστόσο ανέφερε ότι η ΕΕ είναι δυνατή μόνο αν μπορεί να δράσει με ενότητα.
 
Ερωτηθείς για τις εντάσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την Κύπρο, ανέφερε ότι η ΕΕ σε αρκετά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δηλώνει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σε αυτό το ζήτημα, ενώ ομόφωνα έχει αποφασίσει για συγκεκριμένα μέτρα.
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση στη Συρία, με ορισμένες ενέργειες που αναλαμβάνει η Τουρκία, την κατάσταση στο Ιράν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
 
«Έχουμε πολλούς τομείς στους οποίους πρέπει να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση για αυτά τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον να μειώσουμε τις εντάσεις και να αποφύγουμε την αύξηση των εντάσεων και τους κινδύνων, που επηρεάζουν την ΕΕ τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και σε σχέση με το ζήτημα των μεταναστών», ανέφερε.
 
Σε αυτά τα θέματα πρόσθεσε, η Γερμανική Προεδρία θα προσπαθήσει να πετύχει την ενότητα ωστόσο όπως είπε, είναι μια οδυνηρή διαδικασία αφού πρέπει να συμφωνήσουν 27 διαφορετικά κράτη - μέλη και αυτό που είναι προτεραιότητα για ένα κράτος - μέλος δεν είναι για άλλο.
 
«Πρέπει να βρεθεί μια γραμμή συμβιβασμού που θα επιτρέψει στην ΕΕ να φτάσει σε μια κοινή θέση», ανέφερε.
 
Επείγον να βρεθεί συμφωνία για ΠΔΠ εντός Ιουλίου

Ο Γερμανός Πρέσβης ανέφερε ακόμα ότι οι συζητήσεις για το ΠΔΠ και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι σκληρές και δύσκολες, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ΕΕ καταφέρνει πάντα να βρει μια συμβιβαστική λύση. Σημείωσε ότι τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πως υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος θα επικρατήσει το πνεύμα της αλληλεγγύης, αφού διαφορετικά θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη κρίση.
 
Είπε, επίσης, ότι ελπίζει να βρεθεί μια συμφωνία εντός Ιουλίου, αφού αυτή θα πρέπει να περάσει στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια, κάτι που είναι χρονοβόρο. Αυτό όπως είπε, δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια, ενώ πρόσθεσε ότι υπολογίζουν σε αυτό το αίσθημα του επείγοντος που υπάρχει.
 
Brexit: Να είμαστε έτοιμοι για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκη σε περίπτωση μη συμφωνίας

Αναφορικά με το Brexit, o κ. Κρεμπ ανέφερε ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να μείνει ενωμένη στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ανησυχία του για τους τελευταίους γύρους των διαπραγματεύσεων που δεν ήταν, όπως είπε, όσο ουσιαστικές θα ήθελαν να είναι.
 
Ανέφερε ακόμα ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όπως είχε δηλώσει και η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρέπει να προχωρήσει σε έναν προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.
 
Οι προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας

Αναλύοντας τις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας, ο κ. Κρεμπ αναφέρθηκε στον συντονισμό των προσπαθειών για να ξεπεραστεί η πανδημία του COVID-19 και να είναι η ΕΕ καλύτερα προετοιμασμένη για μια τέτοια μελλοντική κρίση, την συμφωνία για ΠΔΠ και το εργαλείο «Επόμενη Γενιά» για την ανάκαμψη. Βασική προτεραιότητα και η συμφωνία για το Brexit.

Ακόμα προτεραιότητες αποτελούν, η προώθηση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ, με την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» και την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων. Επίσης θα υπάρξει προσπάθεια για ενδυνάμωση της ψηφιακής και τεχνολογικής κυριαρχίας της ΕΕ και η δημιουργία δικτύου ψηφιακής διπλωματίας.
 
Ψηλά στην ατζέντα και η  ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, η επίτευξη προόδου με την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και η ενδυνάμωση του κράτους δικαίου ως βασικό θεμέλιο της ΕΕ.
 
Στην εξωτερική πολιτική θα επιδιωχθεί η σταθεροποίηση της περιοχής της άμεσης γειτονίας της ΕΕ, η εταιρική σχέση με την Αφρική και μια ενιαία θέση σε σχέση με την Κίνα. Βασική στόχευση, η ενίσχυση της δυνατότητας της ΕΕ να δρα σε διεθνές επίπεδο.

ΚΥΠΕ