You are here

Για 7η μέρα η νότια Τουρκία δίνει μάχη με τις φλόγες

03/08/2021 11:32

Σε εξέλιξη βρίσκονται 13 εστίες πυρκαγιών σε 6 συνοικίες στην Αττάλεια και τη Μούγλα της νοτίου Τουρκίας, ανακοίνωσε ο  Υπουργών Δασών Πακντεμιρλί.

Για έβδομη μέρα η χώρα δίνει μάχη με τις φλόγες ενώ ορισμένες γειτονιές εκκενώθηκαν.

Η κατάσβεση των πυρκαγιών συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ξέσπασε νέα πυρκαγιά στη δασική περιοχή που περιβάλλεται από πεύκα στην περιοχή Μποζμπαγιρ στο Γκαζελέρ της Μούγλα το πρωί. Στο Μίλας, οι φλόγες εξαπλώθηκαν στην περιοχή Τσοκερτμέ, 20 μόλις χλμ από τα χωριά της Μπόζτζαλι και Τσοκερτμέ. Ο λόγος που η πυρκαγιά εξαπλώνεται είναι ο άνεμος, ο οποίος φυσάει κάθε φορά από διαφορετική κατεύθυνση αναζωπυρώνοντας συνεχώς τις φλόγες. Οι παραλίες έκλεισαν, οι κρατήσεις τουριστών ακυρώθηκαν μέχρι τις 10 Αυγούστου. Στην περιοχή Γκιουντογουμούς ανακοινώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Οι φλόγες άφησαν μόνο στάχτη πίσω τους στο Μαναβγκατ.

Η Χατιτσέ Κορκμάζ, το σπίτι της οποίας κάηκε ολοσχερώς δηλώνει “έβλεπα το σπίτι μας να καίγεται, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Έκλαιγα ενώ καιγόταν το σπίτι. Φωνάζοντας παρακολουθούσα το σπίτι μου να καίγεται. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Μετά που κάηκε το σπίτι, πήγα κοντά και σπάραξε η καρδιά μου. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι αυτό το συναίσθημα. Στήσαμε αντίσκηνο, τώρα περιμένουμε μόνο. Έρχεται συσσίτιο από παντού αλλά χωρίς το σπίτι σου πώς θα είσαι ευτυχισμένος; Τα πράγματά μας, οι μνήμες μας, όλα έγιναν στάχτη. Εδώ και 3 μέρες τα σκεφτόμαστε και κλαίμε. Βλέπουμε καπνό και φοβόμαστε. Αλλά τουλάχιστον είμαστε ζωντανοί, φανταστείτε ένας από εμάς να πέθαινε, δόξα τω Θεώ είμαστε γεροί”.

Στο χωριό Ντικμέν η κατάσταση είναι η ίδια. Ο ιδιοκτήτης μπακάλικου λέει “είναι σαν να έπεσε βόμβα στη μέση του μπακάλικου. Αν κοιτάξετε θα νομίσετε ότι αυτό δεν είναι μπακάλικο, είναι σκουπιδότοπος. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα μας πάρει για να συνέλθουμε. Η ψυχολογική μας κατάσταση δεν είναι καλή, λίγος καπνός ακόμη είναι αρκετός για να μας τρομάξει”.

ΚΥΠΕ