You are here

Για τα... «μάτια» της Symbian μάχονται Νokia - Εricsson

23/03/2004 11:23
Σε αύξηση του μεριδίου της στο μετοχικό κεφάλαιο της Symbian, στοχεύει η Εricsson. Στόχος του σουηδικού κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είναι να εμποδίσει τη Νokia να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών και κατ’ επέκταση τον έλεγχο του κατασκευαστή λογισμικού για κινητά τηλέφωνα Symbian.

Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να παραμείνει ανεξάρτητη η Symbian, η οποία «μάχεται» με τη Μicrosoft, να διατηρήσει την ηγετική της θέση στο λειτουργικό software των «έξυπνων τηλεφώνων» με νέες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι η Νokia, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, τον περασμένο Ιανουάριο συμφώνησε να προχωρήσει στην απόκτηση του 31,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Symbian από την Ρsion έναντι του ποσού ύψους περίπου 136 εκατ. στερλινών (250 εκατ. δολαρίων), ενέργεια που στόχο είχε να αυξήσει το συνολικό ποσοστό της στην εταιρεία στο 63,3%. Όμως πριν η Νokia αγοράσει τις μετοχές, άλλοι μέτοχοι της Symbian, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών Μatsushita’s Ρanasonic, Samsung και Siemens, έχουν προτεραιότητα να ασκήσουν δικαιώματα προαγοράς. Οι εν λόγω εταιρείες ανέφεραν ότι σκέφτονται να αυξήσουν το μερίδιό τους, με αποτέλεσμα η Νokia να μην μπορέσει να κυριαρχήσει στην Symbian.

Από την πλευρά της η Νokia, μετά την ανακοίνωση της Εricsson, και μέσω εκπροσώπου της, επεσήμανε ότι «είναι ευπρόσδεκτοι οι άλλοι μέτοχοι να ασκήσουν τα δικαιώματά τους».

Στην περίπτωση που όλοι οι μέτοχοι ασκήσουν τα δικαιώματά τους, το ποσοστό της Νokia στην Symbian θα ανέβει στο 46,7%. Η συνεργασία της Εricsson με την Sony Εricsson θα αυξήσει το ποσοστό τους στο 27,6%.

Μετοχές Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό από την εταιρεία με ποιον τρόπο ή σε ποια τιμή η Εricsson θα πληρώσει για την απόκτηση των μετοχών. Μετά τη μεγάλη περικοπή κόστους και αναδιοργάνωσης που πραγματοποίησε, η εταιρεία έχει σήμερα καθαρή ρευστότητα 27 δισ. σουηδικές κορώνες (3,60 δισ. δολ.).

Αυτή τη στιγμή η Εricsson έχει στην κατοχή της το 17,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Symbian, η Ρanasonic holding κατέχει το 7,9%, η Samsung το 5%, η Siemens το 4,8% και τέλος το σχήμα Sony Εricsson έχει στην κυριότητά του το 1,5%.

Σημειώνεται ότι η Symbian έχει αρχίσει να γίνεται πολύ σημαντική, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά των «έξυπνων τηλεφώνων» θα μεγαλώσει και οι 10 εκατομμύρια συσκευές το 2003, θα ξεπεράσουν τις 125 εκατομμύρια το 2007. Η εταιρεία εισπράττει μία αμοιβή για κάθε τηλέφωνο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της.

Εξαγορές Από την άλλη πλευρά ο φινλανδικός κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να προχωρήσει στην απόκτηση μικρότερων εταιρειών, ώστε να «αναβαθμίσει» την εξειδίκευσή της στο software.

«Πρέπει να βρούμε νέους συνεταίρους και να αναπτύξουμε νέα τεχνογνωσία. Αυτό επίσης θα σήμαινε την αγορά μικρότερων επιχειρήσεων. Αλλά δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε μία σημαντική συγχώνευση με έναν “παίκτη” σε αυτούς τους τομείς» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στον γερμανικό Τύπο. Τέλος, ανέφερε ότι «δεν είναι στους στόχους μας να αποκτήσουμε όλο το ποσοστό της Ρsion που φθάνει στο 31%. Το μόνο που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε το ότι κατασκευάζουμε υψηλής αξίας προϊόντα εκεί, τα οποία δεν μπορούν να κατασκευαστούν κάπου αλλού».