You are here

Γιόσκα Φίσερ: "Μέρκελ και Γερμανία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ"

06/04/2010 16:59
H ελβετική εφημερίδα "Le Temps" δημοσιεύει άρθρο του Γιόσκα Φίσερ, με τίτλο, "Η Άγκελα Μέρκελ και η Γερμανία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ", στο οποίο ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας επικρίνει την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, προϊόν γαλλογερμανικού συμβιβασμού.

Η ευρωπαϊκή αντιπαράθεση, την οποία προκάλεσε η Άγκελα Μέρκελ, άλλαξε την ΕΕ για πάντα, υποστηρίζει. Σημειώνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδος, θα μπορούσε να προβλεφθεί χωρίς τις πολιτικές συγκρούσεις, που προηγήθηκαν, και έκαναν την επίτευξη της συμφωνίας τόσο δύσκολη.

Η Γερμανία, τονίζει, θα πρέπει να λειτουργεί, λόγω του μεγέθους και της ιστορίας της, ως η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν δεν δώσει ένα χαρακτήρα ευρωπαϊκό στα εθνικά της συμφέροντα, το αποτέλεσμα θα είναι η επανεθνικοποίηση της ΕΕ και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως, σημειώνει ο κ. Φίσερ, θα οδηγήσει σε μια συνομοσπονδία κρατών, που θα κυριαρχείται από συγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα, σε μια αδύναμη ΕΕ, ιδίως τώρα που καλείται να αντιμετωπίσει νέους παίκτες και νέες προκλήσεις παγκοσμίως.