You are here

Γιούνκερ: Aποφασιστική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία η 9η Νοεμβρίου

08/11/2019 14:37

Το μήνυμα πως η 9 η Νοεμβρίου 1989 "παραμένει αποφασιστική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία" και  σήμερα η" αποστολή μας είναι να υπερασπιστούμε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία στην Ευρώπη, τόσο αποφασιστικά όπως οι άνθρωποι έκαναν τότε", έστειλε για την επέτειο της πτώσης του τοίχους του Βερολίνου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

"Όταν οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το φθινόπωρο του 1989, διακινδύνευσαν τη δική τους ελευθερία να επιτύχουν την ελευθερία για όλους", δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. "Το θάρρος τους κατέστρεψε τους τοίχους, η ενότητά τους ενέπνευσε την Ευρώπη και τον κόσμο και η ειρηνική τους επανάσταση άλλαξε την πορεία της ιστορίας για πάντα", σημείωσε. "Οι άνθρωποι θεράπευαν μια ευρωπαϊκή ήπειρο χωρισμένη από τον πόλεμο και συμφώνησαν την ιστορία της Ευρώπης με τη γεωγραφία της", τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Αντί να υποφέρουν από την ιστορία, αυτοί οι άνθρωποι έγραψαν ιστορία", είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

"Χάρη σε αυτούς, μια ολόκληρη γενιά νέων Ευρωπαίων ανδρών και γυναικών δεν γνώρισε τίποτα παρά την ειρήνη και την ελευθερία από τότε - μια Ευρώπη στην οποία μπορούμε να ταξιδέψουμε, να ζήσουμε και να βρούμε έρωτα πέρα ​​από τα σύνορα", υπενθύμισε.

"Για μένα προσωπικά, η 9η Νοεμβρίου είναι μια ημερομηνία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μετά από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα και ένα κώμα τριών εβδομάδων, ξύπνησα στις 9 Νοεμβρίου 1989 με τις ισχυρές τηλεοπτικές εικόνες της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Το αίσθημα ήταν απερίγραπτο: αυτό ήταν ένα ορόσημο για την παγκόσμια πολιτική και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου, τόσο για την ευρωπαϊκή ήπειρο όσο και για μένα", σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

ΚΥΠΕ