You are here

Γιβραλτάρ: Σφοδρή αντιπαράθεση Βρετανίας - Ισπανίας

04/08/2004 09:49
Σε εστία σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά το Γιβραλτάρ. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκαν οι εορτασμοί στη Βρετανία τη συμπλήρωση 300 ετών κατοχής του Βράχου, κίνηση που εξόργισε την Ισπανία, η οποία εξακολουθεί να διεκδικεί δικαιώματα στο Γιβραλτάρ.

«Είναι πράγματι περίεργο ότι στην ΕΕ του 21ου αιώνα, η στρατιωτική κατοχή μέρους μίας χώρας-μέλους από μία άλλη θεωρείται λόγος εορτασμού», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος στην Εl Ρais και κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση Μπλερ για «έλλειψη αυτοσυγκράτησης». Σε μία στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες -μετά την ήττα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, συμμάχου του Τόνι Μπλερ, τον Μάρτιο και την αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ- ο Μορατίνος προειδοποίησε ότι η νέα αντιπαράθεση για το Γιβραλτάρ δεν βοηθά τις διμερείς σχέσεις.

Εκδηλώσεις >>Ο υδράργυρος ανέβηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Τζοφ Χουν θα επισκεφτεί το Γιβραλτάρ για να παρευρεθεί στις στρατιωτικές εκδηλώσεις για την επέτειο της κατοχής του Βράχου το 1704 από αγγλο-ολλανδικές δυνάμεις. Η Μαδρίτη κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Χουν να επισκεφτεί την περασμένη Δευτέρα το Γιβραλτάρ. Τον προηγούμενο μήνα, η επίσκεψη της πριγκίπισσας Άννας της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των ισπανικών ΜΜΕ και οδήγησε τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο να διαμαρτυρηθεί στον Βρετανό πρέσβη.

Ήταν λίγες ημέρες αφότου ο Θαπατέρο είχε χαρακτηρίσει τον κατάπλου του βρετανικού πυρηνικού υποβρυχίου ΗΜS Τireless ως «το πιο δυσάρεστο γεγονός» στις πρώτες 100 ημέρες της πρωθυπουργίας του.

Ο Μορατίνος επανέλαβε πάντως την πρόσκληση σε διάλογο προς τη Βρετανία, κάτι που η Βρετανία αποφεύγει επιμελώς, παρουσιάζοντας ως επιχείρημα το (μη-δεσμευτικό) δημοψήφισμα του 2002, στο οποίο οι πολίτες του Γιβραλτάρ απέρριψαν οποιονδήποτε ισπανικό ρόλο. Η Ισπανία ωστόσο αρνείται να απαρνηθεί το δικαίωμα κυριαρχίας της στο Γιβραλτάρ και το ερώτημα που αιωρείται εδώ και 300 χρόνια παραμένει αναπάντητο... Το Γιβραλτάρ αποτελεί βρετανική αποικία, ανήκει στην Ισπανία ή μήπως ανήκει στους ...βράχους του;

Τι εστί Γιβραλτάρ

>Ο Βράχος των 6,5 τετραγωνικών χλμ.

>Στρατηγικής σημασίας, το Γιβραλτάρ στέκει στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων (Ευρώπη-Αφρική) και αποτελεί τη μοναδική είσοδο στη Μεσόγειο από τον Ατλαντικό Ωκεανό

>Έχει 30.000 κατοίκους

>Γλώσσες: Αγγλική (επίσημη), ισπανική

>Καθεστώς: Υπό βρετανική κυριαρχία

>Κατελήφθη το 1704 από τη Βρετανία

>Φιλοξενεί μία βρετανική στρατιωτική βάση, ανοιχτή για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, πλην της Ισπανίας

>Το 1713, η Συνθήκη της Ουτρέχτης αναγνωρίζει τη βρετανική κυριαρχία

>Το 1969, το νέο σύνταγμα επιβεβαιώνει τους δεσμούς με τη Βρετανία, προβλέπει όμως αυτόνομη κυβέρνηση

>Το 2002, οι πολίτες του Γιβραλτάρ απορρίπτουν οποιοδήποτε ρόλο της Ισπανίας