You are here

GRECO: Ζητεί συνολική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ισπανία

13/11/2019 12:53

Δημοσιεύοντας σήμερα, μια έκθεση αξιολόγησης για την Ισπανία,  η ομάδα κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO) καλεί τις αρχές της χώρας, να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς και να βελτιώσουν το νομικό  πλαίσιο για την πρόληψη της διαφθοράς στις ανώτατες κυβερνητικές λειτουργίες και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
 
Η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε μαζί με μια έκθεση συμμόρφωσης που αναγνωρίζει την πρόοδο της Ισπανίας, στην εφαρμογή των συστάσεών της GRECO,  σχετικά με την πρόληψη της διαφθοράς όσον αφορά τους βουλευτές, τους δικαστές και τους εισαγγελείς, αλλά ζητεί επίσης περαιτέρω πρόοδο.
 
Η έκθεση για την πρόληψη της διαφθοράς στις ανώτατες εκτελεστικές λειτουργίες των κυβερνητικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου αναγνωρίζει ότι οι ισπανικές αρχές έχουν καταβάλει θετικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την έγκριση και την τροποποίηση των νόμων και των κανονισμών κατά της διαφθοράς αλλά σημειώνει ότι, η επίβλεψη και η λογοδοσία είναι η ασθενέστερη πτυχή τους.
 
Τονίζεται δε ότι, «επί του παρόντος, υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της νομοθεσίας και της εφαρμογής της στην πράξη.».
 
Η GRECO συνιστά να γίνουν αποφασιστικές βελτιώσεις, όσον αφορά τη διαφάνεια και την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων για υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών συμβούλων.
 
 Όσον αφορά τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, η GRECO καλεί επίσης την Εθνική Αστυνομία και την Πολιτική Φρουρά να βελτιώσουν τους μηχανισμούς πρόληψης της εσωτερικής τους διαφθοράς, ιδίως μέσω της καλύτερης αξιολόγησης και διαχείρισης των κινδύνων και της ενίσχυσης των δεοντολογικών προτύπων και της επικοινωνίας τους σε καθημερινή βάση. και άλλων παροχών.
 
Τέλος, η GRECO συνιστά ορισμένες βελτιώσεις όσον αφορά την προστασία των καταγγελιών σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη θεσπιστεί στην Ισπανία ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο για την προστασία των καταγγελτών.
 
Η GRECO πιστεύει ότι οι 19 συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεσή της θα βοηθήσουν την ισπανική κυβέρνηση στην ατζέντα της για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η εφαρμογή αυτών των συστάσεων θα αξιολογηθεί από τη GRECO το 2021.
 
Στην έκθεση παρακολούθησης που αξιολογεί την πρόοδο της εφαρμογής των 11 συστάσεων σχετικά με τους βουλευτές, τους δικαστές και τους εισαγγελείς που εκδόθηκαν στην έκθεση αξιολόγησης του 2013, η GRECO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, λόγω της προόδου που επιτεύχθηκε, το επίπεδο συμμόρφωσης της Ισπανίας δεν είναι πλέον «παγκοσμίως μη ικανοποιητικό» επομένως δεν υπόκεινται πλέον στη διαδικασία μη συμμόρφωσης.

ΚΥΠΕ