You are here

H ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

04/07/2022 06:59

Οι προτεραιότητες της τρέχουσας Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ, τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ, η διευκόλυνση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και η κρίση του κόστους ζωής, οι τιμές ενέργειας και ο πληθωρισμός είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο από σήμερα μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Με βάση την ατζέντα της συνόδου, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα μιλήσει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της ΕΕ, ενώ οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να καταδικάσουν την ανατροπή του δικαιώματος άμβλωσης στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη στις 9.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Κύπρου), οι Eυρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Τσέχο Πρωθυπουργό, Petr Fiala, το πρόγραμμα της Τσεχίας για την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Το σύνθημα της Τσεχικής Προεδρίας είναι «Europe as a Task: Rethink, Rebuild, Repower», έχοντας ως σημείο αναφοράς την ομιλία του πρώτου Τσέχου Προέδρου μετά την κατάρρευση του μπλοκ της ΕΣΣΔ, Βάτσλαβ Χάβελ. Το σύνθημα υπογραμμίζει την ανάγκη να επαναξιολογηθούν οι τρέχουσες προσεγγίσεις και τα δεδομένα της ΕΕ υπό το πρίσμα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Οι βασικές προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας, η ενεργειακή ασφάλεια, οι αμυντικές ικανότητες και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η στρατηγική ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών.

Εξάλλου, οι Ευρωβουλευτές θα εξετάσουν την Τετάρτη τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν να δοθεί στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Επίσης, δήλωσαν ότι ανάλογο καθεστώς θα πρέπει να χορηγηθεί στη Γεωργία, μόλις η χώρα ανταποκριθεί στις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της στην Ένωση.

Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ενδεχόμενες ενέργειες σε συνέχεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τις σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους της στην Ευρώπη και οικονομικά ζητήματα. Πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 23 Ιουνίου πριν από την έναρξη της συνόδου, το Κοινοβούλιο ζήτησε να χορηγηθεί «χωρίς καθυστέρηση» καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και για τη Γεωργία «μόλις η κυβέρνησή της επιτύχει» να εκπληρώσει τις προτεραιότητες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της ΕΕ την Τρίτη στις 10:30 τοπική ώρα.

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί γύρος παρεμβάσεων των ηγετών των πολιτικών ομάδων. Αυτή θα είναι η πέμπτη συζήτηση της θεματικής ενότητας «Αυτή είναι η Ευρώπη» που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas τον Μάρτιο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi τον Μάιο, καθώς και ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Micheál Martin και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenković, κατά την πρώτη και τη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου, αντίστοιχα.

Την Τρίτη, οι Ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ για να βοηθηθούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση του κόστους ζωής.

Η συζήτηση πραγματοποιείται εν μέσω έντονου πληθωρισμού, αυξανόμενων επιτοκίων και εκτοξευόμενων τιμών ενέργειας, φαινόμενα που συνδέονται με την προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη νόσο COVID-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης θα διεξαχθεί συζήτηση με το Συμβούλιο και την Επιτροπή για το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία για να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την Τρίτη νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κόστους μεταφοράς και υλικοτεχνικής υποστήριξης που εμποδίζει την εξαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, ιδίως σιταριού, στην παγκόσμια αγορά.

Επίσης, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη και θα ψηφίσουν την Τετάρτη σχετικά με σχέδιο έκθεσης για την διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αναμένεται να τονίσουν τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, το οποίο θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική εισβολή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιδεινώσει περαιτέρω σε πολλές χώρες την κατάσταση της επισιτιστικής ανασφάλειας, η οποία είχε ήδη επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας COVID-19 και των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, οι Ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν σε ψηφίσματά τους την πολιτική κατάσταση σε τρεις υπό ένταξη χώρες: στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο και στη Σερβία.

Η συζήτηση θα λάβει χώρα την Τρίτη μετά το μεσημέρι και η ψηφοφορία την Τετάρτη.

Εξάλλου, το ΕΚ αναμένεται να επαναλάβει την έκκλησή του για ασφαλή πρόσβαση στην άμβλωση και να καταδικάσει, όπως ανακοινώθηκε από το σώμα, την οπισθοδρόμηση στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στις ΗΠΑ.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στις 24 Ιουνίου που ανατρέπει το δικαίωμα άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στο δικαίωμα και στην πρόσβαση σε νόμιμη και ασφαλή περίθαλψη για αμβλώσεις σε μια συζήτηση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα το απόγευμα ενώ σχετικό ψήφισμα θα υιοθετηθεί την Πέμπτη.

Την Πέμπτη, εξάλλου, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν σχετικά με τη διαπραγματευτική τους θέση επί των νέων κανόνων πολιτικής αεροπορίας «ReFuelEU». Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να αυξήσουν τη χρήση βιώσιμων καυσίμων από τις αεροπορικές εταιρείες και τους αερολιμένες της ΕΕ, να μειώσουν τις εκπομπές από τις αερομεταφορές και να βοηθήσουν την Ευρώπη να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει πιο φιλόδοξους στόχους σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Ειδικότερα, οι Ευρωβουλευτές θα εστιάσουν στο ελάχιστο μερίδιο βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων που θα πρέπει να διατίθενται στους αερολιμένες της ΕΕ: 37% έως το 2040 και 85% έως το 2050 (η Επιτροπή πρότεινε 32% και 63% αντίστοιχα).

Το σχέδιο κειμένου του Κοινοβουλίου ζητεί επίσης τη σύσταση Ταμείου Βιώσιμης Αεροπορίας για την επιτάχυνση της απαλλαγής του τομέα των αερομεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα και τη στήριξη των επενδύσεων σε βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών, σε καινοτόμες τεχνολογίες πρόωσης αεροσκαφών και στην έρευνα για νέους κινητήρες.

Η πολιτική αεροπορία ευθύνεται για το 13,4% των συνολικών εκπομπών CO2 από τις μεταφορές της ΕΕ. Η πρωτοβουλία «ReFuelEU» Aviation αποτελεί μέρος της «δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55% το 2030», της στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα.

ΚΥΠΕ