You are here

H EE καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί σε διάλογο

11/08/2020 14:23

Η έκκληση Μπορέλ για διάλογο και αποκλιμάκωση μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας είναι και παραμένει επίκαιρη, απάντησε σήμερα ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο σε ερώτημα του ΚΥΠΕ κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες. Επιπλέον δήλωσε ότι διεξάγονται οι διαβουλεύσεις για την πιθανή σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα ο Πήτερ Στάνο κληθείς από το ΚΥΠΕ να απαντήσει στο αν η έκκληση Μπορέλ για διάλογο και αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο απαντήθηκε και πότε θα συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, τόνισε τα εξής:

«Η δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου την Κυριακή για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ξεκάθαρη: τόνισε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και η αυξανόμενη ένταση δεν αποτελεί απάντηση σε κανένα από τα προβλήματα της περιοχής, θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερους ανταγωνισμούς και καχυποψία».

Σημείωσε δε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη θετική εμπλοκή, συνεπώς η δήλωση της Κυριακής, είναι απόλυτα επίκαιρη για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο».

«Σε σχέση με το ερώτημά σας αν και κατά πόσο η έκκληση για διάλογο και μείωση των εντάσεων εισακούσθηκε, προφανώς οι εξελίξεις επί του πεδίου δείχνουν ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και να αναστραφεί η πολύ αρνητική τάση κλιμάκωσης», δήλωσε ο Πήτερ Στάνο. «Για αυτό το λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι ξεκινά κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεκινήσει θετικός και παραγωγικός διάλογος και να διευκολύνει την εκ νέου δέσμευση των μερών - αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται», σημείωσε.

Σε σχέση με το έκτακτο ΣΕΥ, ο Πήτερ Στάνο σημείωσε: «Είδαμε τις αναφορές στον Τύπο για το αίτημα των Ελλήνων εταίρων μας για ένα έκτακτο ΣΕΥ και όπως ξέρετε αυτό είναι πάντα ζήτημα διαβουλεύσεων μεταξύ των Κρατών Μελών, συνεπώς όταν θα υπάρξει η ανάλογη επικοινωνία μεταξύ των μερών, το ζήτημα θα εξεταστεί, δεν μπορώ να σας πω αν θα υπάρξει απόφαση σήμερα, αλλά το συμφωνήσαμε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πρέπει να επιλυθεί με διάλογο, όχι με μια σειρά βημάτων που επιτείνουν την ένταση”, κατέληξε.

Απαντώντας σε έτερο ερώτημα για τις επικείμενες επαφές του Υπάτου Εκπροσώπου, ο Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι αυτές αποτελούν αντικείμενο διπλωματίας και δεν ανακοινώνονται δημόσια.

Ο Πήτερ Στάνο επανέλαβε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος είναι έτοιμος, δραστηριοποιείται και βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τους ομολόγους του. Υπενθύμισε δε τη συνάντηση με τον Μ.Τσαβούσογλου στη Μάλτα και παρέπεμψε στο Συμβούλιο Gymnigh στο Βερολίνο όπου οι κινήσεις της Τουρκίας και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας θα συζητηθούν και “θα δείτε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα πρακτικά επόμενα βήματα”.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει το που βρίσκεται η υπόθεση των επιπλέον επιλογών επί κυρώσεων, ο Πήτερ Στάνο υπενθύμισε τα συμπεράσματά της 13ης Ιουλίου τα οποία προβλέπουν δύο οδούς δράσης: “πρώτον την αύξηση της εμπλοκής με την Τουρκία, που συμβαίνει και έδινε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο να προετοιμάσει επιλογές κατάλληλων μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε απάντηση των προκλήσεων της Τουρκίας προς τα Κράτη Μέλη”. Ξεκαθάρισε δε ότι η εργασία προς και τα δύο στοιχεία της εντολής συνεχίζεται.

 

ΚΥΠΕ