You are here

H EE καλωσορίζει τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας

15/01/2021 14:59

H EE καλωσορίζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας και ευελπιστεί σε εποικοδομητική συζήτηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Πήτερ Στάνο.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει εκ νέου την είδηση περί έναρξης των διερευνητικών επαφών, ο Πήτερ Στάνο τόνισε:  υποστηρίζουμε αυτήν την απόφαση, είναι κάτι που είχαμε ήδη στο παρελθόν, είναι μια πολύ σημαντική πτυχή όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η επίλυση τυχόν διμερών διαφορών ή ζητημάτων μέσω διαλόγου, επομένως καλωσορίζουμε τα νέα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εκεί και ελπίζουμε για εποικοδομητική συζήτηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα ".

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ όπως οι τουρκικές εξαγγελίες για επαναπροσέγγιση συνοδευτούν από  πράξεις: "αυτό που είναι σημαντικό είναι τα γεγονότα και η θέση της ΕΕ. Και η θέση της ΕΕ έχει εκφραστεί επανειλημμένα στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές ότι περιμένουμε δράσεις από την Τουρκία και εποικοδομητική στάση, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και την αποκλιμάκωση. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η ΕΕ και η Τουρκία να έχουν εποικοδομητικές θετικές σχέσεις, γιατί χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον εποικοδομητικού διαλόγου για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας, προς όφελος των λαών της ΕΕ, αλλά και του λαού της Τουρκίας. Είμαστε συνεργάτες, είμαστε συνεργάτες σε πολλούς τομείς, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια κατάσταση που θα είναι μια κατάσταση win-win. Επομένως, η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής σχετικά με αυτό, ναι είναι καλό ακούμε όλες αυτές τις πολύ θετικές δηλώσεις, αλλά ταυτόχρονα αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι οι πράξεις, συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες και προσπάθειες για την αποκλιμάκωση και την αποκατάσταση ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την ΕΕ και με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι επίσης σημαντικές. "

ΚΥΠΕ