You are here

H εργατική κινητικότητα θα βοηθούσε στην κάλυψη ζήτησης εργαζόμενων υγείας

25/02/2021 15:16

Περισσότερη εργατική κινητικότητα θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να καλύψει τη ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής (ΚΚΕρ).

Η έκθεση αναφέρει ότι η απασχόληση στον τομέα πρέπει αυξηθεί κατά 11 εκατομμύρια εργαζομένους από το 2018 έως το 2030 για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας γηράσκουσας κοινωνίας.

"Μεγάλο μέρος της ζήτησης καλύπτεται από την εγχώρια εκπαίδευση και κατάρτιση, όμως η μετανάστευση και η κινητικότητα εντός της ΕΕ διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο", αναφέρει.

Σύμφωνα με την έκθεση, "το 2018, υπήρχαν σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της μακροχρόνιας περίθαλψης στην ΕΕ που εργάζονταν σε χώρα άλλη από τη χώρα γέννησής τους".

Η έκθεση του ΚΚΕρ συνιστά την ενσωμάτωση των τρεχόντων διαύλων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού πιο συγκεκριμένα στα συστήματα υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης, διατηρώντας ταυτόχρονα τον παγκόσμιο κώδικα πρακτικής της ΠΟΥ. "Αυτό θα μπορούσε να προωθήσει τις ροές κινητικότητας, με οφέλη για τις χώρες προέλευσης και προορισμού και θα διευκόλυνε επίσης την αναγνώριση των προσόντων και την πλήρη ενεργοποίηση των δεξιοτήτων του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ", όπως προτείνει.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών πολιτικής για να υποστηρίξει τις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του γηράσκοντος πληθυσμού και του αντίκτυπου στους τομείς της υγείας και της μακροχρόνιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων βημάτων προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

"Η πρόσφατη Πράσινη Βίβλος για τη γήρανση άνοιξε μια ευρεία δημόσια διαβούλευση, επίσης για τον τρόπο δημιουργίας ανθεκτικών συστημάτων υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης. Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία που θα προταθεί σύντομα είναι το σχέδιο δράσης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων", αναφέρει.

ΚΥΠΕ