You are here

H γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% το 2022

31/01/2023 11:52

Η γαλλική οικονομία απέφυγε τη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2022, παρά τον πληθωρισμό που ανάγκασε τα νοικοκυριά να μειώσουν τις δαπάνες και αναπτύχθηκε κατά 2,6% για το έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% για το έτος και για συρρίκνωση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, αφού τελικά η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1%, σύμφωνα με στοιχεία της κυβερνητικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Η δυναμική στα τέλη του 2021, καθώς η χώρα ανέκαμψε από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid, ήταν βοηθητική στις αρχές του 2022, προτού ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας αρχίσουν να φρενάρουν την ανάπτυξη.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,9% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλε θετικά, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9%, αντισταθμίζοντας τη μείωση των εξαγωγών κατά 0,3%.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι τα αποτελέσματα είναι απόδειξη της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας της Γαλλίας μετά το σοκ του Covid και της ανθεκτικότητάς της απέναντι στην ενεργειακή κρίση, ενώ εξήρε την «ικανότητα αντίστασης» των γαλλικών εταιρειών και νοικοκυριών.

ΚΥΠΕ