You are here

H γερμανική προεδρία καλωσορίζει τη συμφωνία με το Κοινοβούλιο για το μηχανισμό κράτους δικαίου

05/11/2020 12:55

«Σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας να οριστικοποιήσουμε τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης», χαρακτήρισε ο Πρέσβης Μάικλ Κλάους την προσωρινή συμφωνία για ένα νέο γενικό καθεστώς προϋποθέσεων για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (γνωστό και ως μηχανισμός του κράτους δικαίου).

Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος δήλωσε μετά τη συμφωνία ότι «ο νέος μηχανισμός υπό όρους θα ενισχύσει την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ όταν οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου οδηγούν σε κατάχρηση των πόρων της ΕΕ».

«Χαίρομαι πολύ που η καλή συνεργασία με τη διαπραγματευτική ομάδα του Κοινοβουλίου μας επέτρεψε να επιτύχουμε μια ταχεία συμφωνία», ανέφερε.

«Είναι καιρός να βρούμε συμφωνία για το υπόλοιπο πακέτο επίσης. Έχουμε ένα ιστορικό πακέτο 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο τραπέζι. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που χτυπά τα κράτη μέλη σκληρά, δεν υπάρχει χρόνος να χάσουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με  διπλωματική πηγή, η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία για ένα νέο γενικό καθεστώς προϋποθέσεων για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Το καθεστώς υπό όρους αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων που συνδέονται με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το σχέδιο ανάκαμψης.

Επιτρέπει την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ όταν διαπιστώνεται ότι οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου σε ένα κράτος μέλος επηρεάζουν ή σοβαρά κινδυνεύουν να επηρεάσουν την ορθή δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ με άμεσος τρόπο.

Καλύπτονται όλα τα κονδύλια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που διατίθενται μέσω του μέσου ανάκαμψης NEXTGENEU

Η προσωρινή συμφωνία με το Κοινοβούλιο βασίζεται στην πολιτική καθοδήγηση που παρείχαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-21 Ιουλίου 2020. Τώρα θα υποβληθεί για έγκριση και από τα δύο θεσμικά όργανα.

ΚΥΠΕ