You are here

H Κομισιόν διαψεύδει τα περί μονομερούς αλλαγής των όρων χρηματοδότησης της Τουρκίας

23/09/2019 14:20

Διευκρινίστηκε

Η Τουρκία δεν αλλάζει τους όρους της χρηματοδότησής της μέσω της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, ξεκαθάρισε σήμερα η Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι τα κονδύλια που δίδονται απευθείας στο τουρκικό δημόσιο (όπως προβλεπόταν για αυτές τις δράσεις), αφορούν μόνο την υγεία και την εκπαίδευση, υποστηρίζοντας τα υφιστάμενα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας  στις περιοχές που φιλοξενούν τα περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους Πρόσφυγες. Τον ισχυρισμό περί αλλαγών στη συμφωνία είχε μεταδώσει νωρίτερα η Handelsblatt. Η απάντηση δόθηκε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες.

"5,6 από τα συνολικά 6 δις ευρώ της 1ης και 2ης δόσης έχουν τοποθετηθεί σε έργα, εκ των οποίων 3,5 δις έχουν εκταμιευθεί και 3,5 δις συνδεθεί με συμβάσεις. 85 προγράμματα ήδη υλοποιούνται και εκτελούνται υπό την επίβλεψη της Κομισιόν, τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφή είναι με διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και αναπτυξιακά σχήματα των Κρατών Μελών. Μόνο σε ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, 7 από τις 85, η Κομισιόν δουλεύει απευθείας με τουρκικά υπουργεία, για λόγους βιωσιμότητας, αποτελεσματικότητας, ιδιοκτησίας του προγράμματος και για να μη δημιουργούνται παράλληλες δομές, ιδίως στην παιδεία και την υγεία - δε θα χτίσουμε νέα σχολεία και νοσοκομεία, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που ήδη υπάρχουν", διευκρίνισε συγκεκριμένα η Νατάσα Μπερτώ, αρμόδια για το θέμα εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Σε σχέση με τις αυξημένες αφίξεις στα ελληνικά νησιά, η αρμόδια για το θέμα εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: "δεν γνωρίζουμε για κάποια αλλαγή πολιτικής από τις ελληνικές αρχές και κατά συνέπεια δεν μπορώ να τη σχολιάσω άμεσα, όμως όπως έχουμε πει στο παρελθόν, παρατηρούμε με ανησυχία τον μεγάλο αριθμό αφίξεων που έχουν αναφερθεί στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες και οι οποίες πιέζουν ένα ήδη πιεσμένο σύστημα, αλλά σημειώνουμε ότι οι αφίξεις του καλοκαιριού δεν αποτελούν παρά μικρό ποσοστό  των αφίξεων πριν από την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, με μείωση 91% σε σχέση με εκείνη την περίοδο. Συνεχίζουμε να επιτηρούμε στενά τις αφίξεις στο Αιγαίο, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά. Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος και οι υπηρεσίες μας είναι σε άμεση και τακτική επαφή τόσο με τις ελληνικές, όσο και τις τουρκικές αρχές, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο. Είμαστε ήδη έτοιμοι να συζητήσουμε έκτακτα μέτρα που προτείνουν οι ελληνικές αρχές και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, ενώ πιο γενικά, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, είμαστε σε διαρκή επαφή με τις τουρκικές αρχές σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Και οι δύο πλευρές παραμένουν δεσμευμένες στην εφαρμογή της δήλωσης σε όλα της τα στοιχεία", δήλωσε από την πλευρά της η

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με πιθανό ελληνικό αίτημα για περισσότερη βοήθεια η Νατάσα Μπερτώ δήλωσε ότι "δεν γνωρίζουμε για τέτοιο αίτημα επιπλέον βοήθειας, όμως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές και επιχειρησιακά, δηλαδή, μέσω της EASO, της Europol και η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή". 

Τέλος, σε  ότι αφορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης και τη συνάντηση ορισμένων εκ των αρμόδιων Υπουργών των Κρατών Μελών στη Μάλτα η Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε "`οπως ξέρετε, η Κομισιόν, εδώ και καιρό, καλεί τα Κράτη Μέλη να συμφωνήσουν σε προσωρινές διευθετήσεις μετά τις αποβιβάσεις και ως εκ τούτου καλωσορίζουμε τις συνεχιζόμενες εργασίες μεταξύ των Κρατών Μελών επ` αυτού και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τέτοιες προσωρινές διευθετήσεις, τόσο οικονομικά, όσο και υπηρεσιακά. Σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος Αβραμόπουλος βρίσκεται στη Μάλτα σήμερα, για τη διάσκεψη που συγκαλεί η κυβέρνηση της χώρας, αλλά η Κομισιόν προσδοκά να συνομιλήσει εκ νέου με όλους του Υπουργούς Εσωτερικών στο Συμβούλιο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις αρχές Οκτωβρίου - και αυτό θα είναι το επόμενο βήμα".

ΚΥΠΕ