You are here

H Koμισιόν προειδοποιεί για αύξηση του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο το 2018

18/06/2019 06:30

Για αύξηση του εμπορικού προστατευτισμού παγκοσμίως, με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιεί η Κομισιόν, με την αρμόδια Επίτροπο να επισημαίνει χαρακτηριστικά: "δεν υπάρχει καμία (αληθινή) προστασία στον προστατευτισμό".

Συγκεκριμένα, η τελευταία έκδοση της Έκθεσης για τα εμπόδια στις συναλλαγές και τις επενδύσεις (TIBR), που παρουσιάστηκε σήμερα από την Επίτροπο Μάλμστρομ στις Βρυξέλλες, εντοπίζει 45 νέα εμπορικά εμπόδια που δημιουργήθηκαν σε χώρες εκτός της ΕΕ το 2018, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό σε 425 μέτρα σε 59 διαφορετικές χώρες, με κόστος για τις επιχειρήσεις της ΕΕ πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η έκθεση ωστόσο αναφέρει ότι "χάρη στην απόλυτη ανταπόκριση της ΕΕ, έχουν απαλειφθεί 123 από την αρχή της τρέχουσας εντολής της Επιτροπής, επιτρέποντας περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον εξαγωγές το 2018".

Σύμφωνα με την έκθεση η  Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου, διατηρώντας αντίστοιχα 37 και 34 προβληματικά εμπορικά μέτρα.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος για τις εξαγωγές της ΕΕ απορρέει από τα μέτρα που θέσπισε η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Αλγερία. Αφορούν το 80% όλων των εξαγωγών της ΕΕ που επηρεάζονται από νέα μέτρα και επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στους τομείς του χάλυβα, του αλουμινίου και των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Αντιθέτως οι εμπορικοί και επενδυτικοί φραγμοί που εξαλείφθηκαν το 2018 συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

- κινεζικούς περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων βοοειδών και προβάτων
- ρωσικά παράνομα μέτρα αντιντάμπινγκ για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα
- υποχρεώσεις για ηλεκτρονικά αγαθά και υποχρεωτικά κτηνιατρικά πιστοποιητικά που περιορίζουν τις εξαγωγές δερμάτινων ειδών στην Ινδία
- περιορισμοί στη χρήση επιτρεπόμενων προσθέτων στον οίνο και τα οινοπνευματώδη ποτά στην Ιαπωνία
- υποχρεωτική σήμανση των κλωστοϋφαντουργικών στην Αίγυπτο

Επιπλέον η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Κίνα έχει κουβαλάει ως χώρα με το υψηλότερο απόθεμα εγγεγραμμένων φραγμών, με 37 εμπόδια που παρεμποδίζουν τις εξαγωγικές και επενδυτικές ευκαιρίες της ΕΕ.

Η Ρωσία έφτασε στη δεύτερη θέση με 34 φραγμούς πλέον, ακολουθούμενη από την Ινδία (25), την Ινδονησία (25) και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 23 εμπόδια.

Άλλες τρίτες χώρες με δέκα ή περισσότερα εμπορικά εμπόδια που έχουν καταγραφεί είναι η Τουρκία (20), η Βραζιλία (18), η Νότια Κορέα (17), η Αυστραλία (15), η Ταϊλάνδη (12), το Μεξικό (11) και η Αλγερία (10).

Κατά την Κομισιόν το 2018, 35 εμπορικοί φραγμοί άρθηκαν πλήρως ή εν μέρει σε 25 τρίτες χώρες, κυρίως σε οκτώ τομείς οικονομικής δραστηριότητας - γεωργία και αλιεία, αυτοκινητοβιομηχανία, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, κλωστοϋφαντουργία και δέρμα, καλλυντικά, ΤΠΕ και μεταλλικά προϊόντα.  Αναλυτικά, η Αίγυπτος ήρε τρεις εμπορικούς φραγμούς  το 2018, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία, την Τουρκία, την Αργεντινή, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Αλγερία και τη Ρωσία (από δύο η κάθε μία).

ΚΥΠΕ