You are here

H Koμισιόν προτείνει 1,85 δισ. για media, πολιτισμό και τέχνη από τον επόμενο πολυτετή προϋπολογισμό

30/05/2018 17:11

Κονδύλι 1,85 δισ. ευρώ για τα Media, τον πολιτισμό και την τέχνη, μέσω του προγράμματος "δημιουργική Ευρώπη", προτείνει η Κομισιόν για τον επόμενο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-27.

Αναλυτικά, από τα 1,85 δισ. τα 1,081 δισ. ευρώ θα διατεθούν για χρηματοδότηση οπτικοακουστικών έργων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του οπτικοακουστικού τομέα στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα "ΜΕDIA" θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ανάπτυξη, τη διανομή και την προώθηση ευρωπαϊκών ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων και βιντεοπαιχνιδιών. Κατά τα επόμενα έτη θα επενδυθούν περισσότερα χρήματα στη διεθνή προώθηση και διανομή των ευρωπαϊκών έργων και των καινοτόμων αφηγηματικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής πραγματικότητας. Θα δημιουργηθεί ένα επιγραμμικό ευρετήριο των ταινιών της ΕΕ με σκοπό την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της προβολής των ευρωπαϊκών έργων. 

Επιπλέον 609 εκατ. ευρώ από τον νέο προϋπολογισμό θα διατεθούν για την προώθηση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα της Ευρώπης. Θα υλοποιηθούν έργα συνεργασίας, δίκτυα και πλατφόρμες που θα συνδέουν ταλαντούχους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη και θα διευκολύνουν τη διασυνοριακή συνεργασία των δημιουργών. 

Τέλος 160 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ και άλλων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να δοθεί ώθηση στη συνεργασία μεταξύ πολιτικών του πολιτιστικού τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ, για να ενθαρρυνθεί το περιβάλλον ελευθερίας, πολυμορφίας και πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης, και για να υποστηριχθεί η ποιοτική δημοσιογραφία και ο γραμματισμός στα μέσα, αναφέρει η Κομισιόν.