You are here

H Pfizer αύξησε την πρόβλεψη της για πωλήσεις εμβολίων

05/05/2021 07:16

Η Pfizer δήλωσε ότι αυξάνει κατά 70% την πρόβλεψή για τις πωλήσεις εμβολίων κατά του Covid-19 στα $26 δισεκατομμύρια το 2021, λέγοντας ότι η ζήτηση εμβολίων από τις κυβερνήσεις μπορεί να συνεισφέρει στην περαιτέρω ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Η πρόβλεψη της εταιρείας βασίζεται στα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια για 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα παραδοθούν φέτος, με την εταιρεία να δηλώνει ότι αναμένει την υπογραφή περαιτέρω συμφωνιών φέτος, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με διάφορες χώρες για προμήθεια εμβολίων για το 2022 και μετέπειτα.

«Με βάση το τι έχουμε δει, πιστεύουμε ότι μια διαρκής ζήτηση για το εμβόλιο μας για τη νόσο Covid-19, παρόμοια με το αντίστοιχο για τη γρίπη, είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Τα έσοδα της Pfizer, από τις πωλήσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την γερμανική BioΝTech αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της εταιρείας φέτος.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να παράξουν μέχρι και 2,5 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 φέτος, εκ των οποίων τα 900 εκατ. δόσεις δεν έχουν περιληφθεί στις προβλέψεις πωλήσεων της αμερικανικής εταιρείας. Αν τα εμβόλια αυτά πωληθούν σε παρόμοιες τιμές οι συνολικές πωλήσεις εμβολίων το 2021 θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά 50% τις εκτιμώμενες πωλήσεις των $26 δισ.

Εξάλλου, η πρόβλεψη πωλήσεων της Moderna, που διαθέτει στην αγορά αντίστοιχο εμβόλιο ανέρχεται σε $18,4 δισ. το 2021.

Η Pfizer σκοπεύει σε μια παραγωγή τουλάχιστον 3 δισ. δόσεων το επόμενο έτος, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της το πρώτο τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε $3,5 δισ., υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών για $3,28 δισ. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε $14,6 δισ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις αναλυτών για έσοδα $13,5 δισ.

Εξάλλου, η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένεται ότι περί τα τέλη του μήνα θα υποβάλει αίτηση στις αμερικανικές αρχές για πλήρη έγκριση του εμβολίου της για χρήση σε άτομα πέραν των 16 ετών στις ΗΠΑ, όπου το εμβόλιο έχει εγκριθεί για κατ’ επείγουσα χρήση ενώ αναμένεται σύντομα από τις εποπτικές αρχές της χώρας για την επέκταση της επείγουσας χρήσης και σε άτομα μεταξύ 12 και 15 ετών, κάτι που θα σημαίνει επέκταση της χρήσης του εμβολίου σε εκατομμύρια άτομα.

ΚΥΠΕ