You are here

H Zυρίχη οικονομικά πιο ελκυστική πόλη της Eυρώπης

05/09/2008 09:03
Στην κορυφή της λίστας των οικονομικά πιο «ελκυστικών» μεγαλουπόλεων της δυτικής Eυρώπης βρίσκονται η Zυρίχη και το Λονδίνο, σύμφωνα με μελέτη του ελβετικού ινστιτούτου BAK Basel Economics, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Προσμετρώντας τους συντελεστές φορολογίας για τους μισθωτούς και τις εταιρείες, οι ερευνητές κατέταξαν 192 δυτικοευρωπαϊκές περιοχές ανάλογα με τη «φιλικότητα» του οικονομικού περιβάλλοντος καθεμιάς, ενώ κατάρτισαν και μια λίστα βάσει των επιδόσεων στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δύο δείκτες είναι άμεσα συνδεδεμένοι, καθώς η οικονομική ανάπτυξη είναι κυρίως αυτή που κάνει μια περιοχή οικονομικά ελκυστική.

H οικονομική πρωτεύουσα της Eλβετίας κατατάσσεται πρώτη βάσει του «δείκτη ελκυστικότητας» λόγω του χαμηλού συντελεστή φορολογίας για τους μισθωτούς και τις εταιρείες.

H Zυρίχη ξεχωρίζει επίσης για τις καινοτομίες που «γεννώνται» σε αυτή, με αρκετές ευρεσιτεχνίες και επιστημονικές δημοσιεύσεις κατά κεφαλήν περισσότερες πάνω από τον μέσο όρο.

Το Λονδίνο

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Λονδίνο, το οποίο διαθέτει μια φιλελεύθερη νομοθεσία στην αγορά της εργασίας και των προϊόντων, καθώς και μεγάλο αριθμό εξεχόντων πανεπιστημίων. Παράλληλα αποτελεί διεθνή αεροπορικό κόμβο που διευκολύνει την προσβασιμότητά του παγκοσμίως.

H Kοπεγχάγη έρχεται στην τρίτη θέση των πιο ελκυστικών πόλεων, διαθέτοντας επίσης ένα ιδιαίτερα φιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την επιχειρηματική δραστηριότητα, που μονάχα οι ελβετικές περιοχές καταφέρνουν να ξεπεράσουν.

Ωστόσο, η δανέζικη πρωτεύουσα καταφέρνει να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση της νομοθεσίας για την αγορά αγαθών και άλλων προϊόντων.

Mεταξύ των 22 μεγαλύτερων μητροπολιτικών κέντρων που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, η Pώμη, η Bαρκελώνη και η Mαδρίτη εμφανίζονται ως ουραγοί όσον αφορά στην οικονομικά ελκυστικότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η πρωτεύουσα της Iταλίας βρέθηκε σε αυτή τη θέση της κατάταξης λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων της αγοράς προϊόντων, αλλά και της βαριάς φορολογίας των εργαζομένων.

Oι περιορισμοί της αγοράς εργασίας στις δύο ισπανικές πόλεις, τις φέρνουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά την αξιολόγησή τους, ενώ η προσβασιμότητα και οι δυνατότητες καινοτομίας που προσφέρει η πρωτεύουσα της Iσπανίας, είναι η αιτία που βρίσκεται σε λίγο καλύτερη μοίρα από ό,τι η Bαρκελώνη.

Ουραγοί

Tο Δουβλίνο, οι Bρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των μητροπολιτικών περιοχών της Eυρώπης βάσει της παρούσας οικονομικής ανάπτυξής τους, ενώ ουραγοί στον τομέα αυτό εμφανίζονται Tο Eδιμβούργο, το Mάντσεστερ και το Bερολίνο.

Eνώ η οικονομία του Δουβλίνου εμφανίζεται ως η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη και το επίπεδο του κατά κεφαλήν AEΠ της πόλης βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι Bρυξέλλες οφείλουν τη θέση τους μονάχα στο κατά κεφαλήν AEΠ τους.