You are here

Χαλάρωση περιορισμών κατά Covid στη Σκωτία

11/05/2021 18:23

Η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωσε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας από τις 17 Μαΐου.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Σκωτίας το επίπεδο του συναγερμού για τη δημόσια υγεία θα μειωθεί από τη βαθμίδα 3 στη βαθμίδα 2, κάτι που σημαίνει ότι έως και έξι άτομα από τρία νοικοκυριά μπορούν να συναθροίζονται εντός σπιτιών και έως οκτώ άτομα που δε συγκατοικούν σε υπαίθριο χώρο.

Αίρεται δε η υποχρέωση τήρησης φυσικής απόστασης. «Μπορείτε να αγκαλιάσετε ξανά τους αγαπημένους σας από τη Δευτέρα», είπε η κ. Στέρτζιον.

Στη βαθμίδα 2 επιτρέπεται επίσης το άνοιγμα κινηματογράφων, θεάτρων και άλλων στεγασμένων χώρων αναψυχής. 

Για τις νησιωτικές περιοχές της Σκωτίας, δηλαδή μεταξύ άλλων τις Δυτικές Νήσους, τα Όρκνεϊ και τα Σέτλαντ, το επίπεδο του συναγερμού θα πέσει στο 1. Αυτό σημαίνει πως έως και 12 άτομα από 12 διαφορετικά νοικοκυριά θα μπορούν να συναθροίζονται σε κήπους σπιτιών.

Η περιοχή που θα παραμείνει στο επίπεδο 3 είναι το Μορέι, λόγω τοπικής εστίας έξαρσης του ιού. Στην περιοχή προσφέρεται εκτάκτως εμβολιασμός για τις ηλικίες 18-39 και διενεργούνται αυξημένα διαγνωστικά τεστ.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο στη Σκωτία δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από κορωνοϊό και μόνο 200 κρούσματα.

Η κ. Στέρτζιον απέδωσε την αισθητή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην «τεράστια επιτυχία» του εμβολιαστικού προγράμματος και στη συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα.

Η Σκωτία υιοθετεί, εξάλλου, από τις 17 Μαΐου το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τα διεθνή ταξίδια αναψυχής που έχει εξαγγείλει η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου.