You are here

Χαμηλό κρουσμάτων Covid από τον Αύγουστο στην Αγγλία

13/05/2021 12:42

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αγγλία έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία μεγάλης τακτικής έρευνας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, κλιμακώνεται η ανησυχία για τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης του ιού, σε βαθμό που να θεωρείται ότι ίσως απειλείται η πλήρης άρση των περιορισμών στο τέλος Ιουνίου.

Η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την απότομη αύξηση κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, όπου υπάρχει πολυπληθής ινδική κοινότητα.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει «όλο και πιο ανήσυχος» για το ρίσκο που συνιστούν οι μεταλλάξεις, ενώ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε το πρωί ερωτηθείς για την πλήρη άρση των περιορισμών τον Ιούνιο ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει πολλές φορές σαφές ότι τα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα πως τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα σε 1.723.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη B.1.617.2 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο και πιστεύεται ότι είναι ήδη η κυρίαρχη εκδοχή του κορωνοϊού στο Μπόλτον και το Μπλάκμπερν, ενώ ευθύνεται για τις μισές λοιμώξεις σε Λονδίνο, Μπέντφορντσιρ και νότιο Νορθάμπτονσιρ.

Ο καθηγητής δομικής βιολογίας της Οξφόρδης Τζέιμς Νέοσμιθ δήλωσε ότι εν τέλει η ινδική μετάλλαξη θα εξαπλωθεί παντού, όπως έγινε με την μετάλλαξη του Κεντ.

Η επόμενη χαλάρωση των περιορισμών επίκειται τη Δευτέρα, με την άδεια συναθροίσεων έξι ατόμων σε κλειστούς ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, παράλληλα με το πλήρες άνοιγμα της εστίασης και σχεδόν όλων των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους. Η κυβέρνηση ελπίζει να άρει όλους τους νομικούς περιορισμούς στις 21 Ιουνίου.

Τα νεότερα στοιχεία από τη μελέτη REACT-1 του Imperial College του Λονδίνου δείχνουν ότι οι λοιμώξεις κορωνοϊού στην Αγγλία μειώθηκαν κατά 50% μεταξύ Μαρτίου και αρχών Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ενώ το Μάρτιο ο δείκτης θετικότητας από τα διαγνωστικά τεστ ήταν 0,20%, στις αρχές Μαΐου είχε πέσει στο 0,10%. Η εκτίμηση των επιστημόνων πίσω από τη μελέτη είναι πως η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού είναι 0,9.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς αφορούν περίοδο κατά την οποία είχε αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Παραπέμπουν επιπλέον στη σταθερά μεγάλη μείωση νοσηλειών και θανάτων.

Η έρευνα REACT-1 έχει καταγράψει, ωστόσο, αναλογικά μεγαλύτερη διασπορά στην ασιατική κοινότητα της Αγγλίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Πολ Έλιοτ σχολίασε ότι ενώ η γενική εικόνα δικαιολογεί την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, «το μοτίβο διασποράς της ινδικής μετάλλαξης είναι λόγος κάποιας ανησυχίας».

Πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη αυτή μοιάζει να είναι τουλάχιστον όσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη του Κεντ, δηλαδή η επικρατούσα βρετανική μετάλλαξη. Πάντως οι περισσότεροι επιστήμονες στη Βρετανία που έχουν γνώση των πρώτων δεδομένων αναφορικά με την ινδική μετάλλαξη θεωρούν ότι μάλλον δεν ανθίσταται στα υπάρχοντα εμβόλια περισσότερο από άλλες.

Την ίδια ώρα, προκαταρκτικά στοιχεία από τη λεγόμενη μελέτη Com-Cov για τη χορήγηση διαφορετικών εμβολίων σε ένα άτομο ως πρώτη και δεύτερη δόση δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα ήπιων προς μέτριων παρενεργειών.

Πέρα ωστόσο από τη συχνότερη εκδήλωση τέτοιων παρενεργειών, όπως ρίγος, κόπωση, πονοκέφαλος και αίσθηση πυρετού, που δε διαρκούν πολύ, δεν έχει προκύψει άλλη σοβαρή ανησυχία.

ΚΥΠΕ