You are here

Χάνκοκ: Απέρριψε κατηγορίες για «εγκληματικό» χειρισμό της πανδημίας

10/06/2021 14:26

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ απέρριψε τις σε βάρος του βαριές κατηγορίες από τον πρώην επικεφαλής σύμβουλο της Ντάουνινγκ Στριτ Ντόμινικ Κάμινγκς για «εγκληματικά» λάθη στο χειρισμό της πανδημίας.

Ο κ. Χάνκοκ εμφανίζεται από το πρωί ενώπιον των μικτών επιτροπών υγείας και επιστημών της Βουλής των Κοινοτήτων, δύο εβδομάδες μετά από την κατάθεση του κ. Κάμινγκς στις ίδιες επιτροπές.

Ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον είχε κατακεραυνώσει την κυβέρνηση για το χειρισμό της πανδημίας, κατηγορώντας τον Βρετανό Πρωθυπουργό για καθυστερήσεις στην επιβολή των lockdown παρά τις επιστημονικές συστάσεις και τον Υπουργό Υγείας, μεταξύ άλλων, ότι έστειλε ηλικιωμένους φορείς Covid από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας.

Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι κάθε θάνατος σε οίκο ευγηρίας τον βαραίνει πολύ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε με βάση τα δεδομένα στην αρχή της πανδημίας για να προστατεύσει τους τροφίμους των γηροκομείων.

Όπως και ο κ. Κάμινγκς πριν από αυτόν, ο κ. Χάνκοκ είπε επίσης ότι εύχεται να είχε πιέσει περισσότερο το Μάρτιο του 2020 για την ταχύτερη επιβολή μέτρων ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς φορείς.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι ήδη από τις αρχές του 2020 είχε ακούσει περί ασυμπτωματικής μετάδοσης του ιού στην Κίνα αλλά και στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως είπε, η απάντηση που έλαβε ήταν πως μάλλον επρόκειτο για σύγχυση λόγω λανθασμένης μετάφρασης.

Αποκάλυψε επίσης ότι τα πρώτα υπολογιστικά μοντέλα που είδε για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο εκτιμούσαν ότι στο χείριστο σενάριο θα μπορούσαν να υπάρξουν 820.000 θάνατοι στη χώρα.

Υπερασπίστηκε, εξάλλου, έναντι κριτικής ακόμα και από επιστήμονες την αποδοτικότητα του προγράμματος ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένων  φορέων.

Παραδέχθηκε πάντως ότι στην αρχή της πανδημίας η Βρετανία δεν είχε την ικανότητα να διενεργεί τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που απαιτούνταν.

Ως διδάγματα από την πανδημία, ο Ματ Χάνκοκ υπέδειξε την ανάγκη για διαρκή δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ και για ευρύ πρόγραμμα ιχνηλάτησης, καθώς και για μία αυστηρότερη παγκόσμια συνοριακή πολιτική σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως σχολίασε, η Κίνα θα έπρεπε να είχε κλείσει τα σύνορά της νωρίς.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του από τον Ντόμινικ Κάμινγκς, είπε ότι «δεν έχει ιδέα» γιατί υπάρχει αυτή η εχθρότητα από τον πρώην κυβερνητικό σύμβουλο και σχολίασε ότι «λέει πολλά» το γεγονός ότι ο κ. Κάμινγκς ακόμα δεν έχει υποβάλει στις κοινοβουλευτικές επιτροπής αποδεικτικά στοιχεία που του ζητήθηκαν για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε.

ΚΥΠΕ