You are here

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια

31/05/2022 20:21

Διαρκείς είναι τις τελευταίες ημέρες οι ακυρώσεις πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες στη Βρετανία, με επιβάτες να διηγούνται ιστορίες πολύωρης ταλαιπωρίας και εικόνες από πλημμυρισμένα από αγανακτισμένους ταξιδιώτες αεροδρόμια να ανανεώνονται συνεχώς.

Την Τρίτη η TUI ανακοίνωσε την ακύρωση ακόμα 200 πτήσεων έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ καθημερινές είναι οι ακυρώσεις από την British Airways και την EasyJet.

Τα προβλήματα επικεντρώνονται στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουϊκ του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, του Μπρίστολ, αλλά και του Δουβλίνου στην Ιρλανδία.

Οι ακυρώσεις έρχονται σε μια εβδομάδα που τα σχολεία είναι κλειστά και που οι Βρετανοί είχαν προγραμματίσει ένα τετραήμερο απόδρασης επ’ ευκαιρίας των αργιών και των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας από την Πέμπτη έως και την Κυριακή.

Τα προβλήματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη προσωπικού σε αεροπορικές εταιρείες και σε αεροδρόμια. Η βρετανική Κυβέρνηση επέρριψε στις διοικήσεις αυτών την ευθύνη, λέγοντας πως επί μήνες είχε προειδοποιήσει για αύξηση της ζήτησης και είχε καλέσει τις εταιρείες και τα αεροδρόμια να προετοιμαστούν.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων τονίζουν πως είχαν από την πλευρά τους προειδοποιήσει ότι οι υπερβολικές απολύσεις προσωπικού εν μέσω πανδημίας, παρά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Συνδέσμου Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) Γουίλι Γουόλς, πρώην επικεφαλής των Βρετανικών Αερογραμμών, παραδέχθηκε πως η ζήτηση για ταξίδια σε όλο τον κόσμο «είναι μεγαλύτερη από όσο περιμέναμε».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πλέον απαιτούνται έως και τρεις μήνες για νεοπροσληφθέντα μέλη προσωπικού αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων στο Ηνωμένο Βασίλειο να λάβουν έγκριση μετά από ελέγχους ασφαλείας αντί για τρεις με τέσσερις εβδομάδες που ίσχυε παλαιότερα.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας αναφέρουν επίσης ότι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, καθώς πολλοί πλέον αποφεύγουν τον τομέα των ταξιδιών φοβούμενοι κάποια νέα έξαρση του κορωνοϊού που θα τους δημιουργήσει προβλήματα.