You are here

Χαστούκι της Ευρωβουλής σε Μπουτιλιόνε - Μπερλουσκόνι

12/10/2004 10:38
Ως ένα ηχηρό χαστούκι για τον ηγέτη των Λαϊκών Καθολικών Ρόκο Μπουτιλιόνε, αλλά και για τον ίδιο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (του οποίου ο Μπουτιλιόνε είναι στενός σύμμαχος και προσωπική επιλογή για τη θέση του Ιταλού Επιτρόπου), χαρακτηρίζεται το χθεσινό «όχι» της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής για τη συμμετοχή του στη νέα Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, με την απόφασή της, η επιτροπή που χειρίζεται τα θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας, απέρριψε την πρόθεση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Ντουράου Μπαρόζο, να αναθέσει στον Μπουτιλιόνε το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου για τα θέματα της Δικαιοσύνης, των Ελευθεριών και της Ασφάλειας.

Απόρριψη Μάλιστα, η επιτροπή, με 28 ψήφους κατά και 25 υπέρ απέρριψε και την εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, για την ανάληψη της αντιπροεδρίας της Κομισιόν από τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως ακραία αντιδραστικό, επικαλούμενοι τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και των μεταναστών.

Βεβαίως, όπως σημειώνεται, η απόφαση αυτή έχει μόνο συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Μπαρόζο, ο οποίος θα κληθεί να παρουσιάσει τις τελικές του προτάσεις στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, που αναμένεται να συγκληθεί στις 27 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, μετά και την πρόσφατη δημόσια επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Μπουτιλιόνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ισπανός σοσιαλιστής Χοσέπ Μπορέλ, διαγράφεται πλέον σαφώς το ενδεχόμενο καταψήφισης της πρότασης Μπαρόζο από την ολομέλεια.

Κάτι τέτοιο, όπως είναι προφανές, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, πολύ περισσότερο που η Κομισιόν αναλαμβάνει τυπικά τα καθήκοντά της από την 1η Νοεμβρίου.

Διαμαρτυρίες Πάντως, το διπλό «όχι» στον Ρόκο Μπουτιλιόνε - τόσο για τα θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθεριών και Ασφάλειας όσο και για την αντιπροεδρία της Κομισιόν - προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από την ιταλική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της οποίας κάνουν λόγο για μία, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, επίθεση, σε ένα πολιτικό που είναι από τους βασικούς εκπροσώπους τους Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κύριος εκφραστής του κεντρώου καθολικού χώρου.