You are here

HB: Έλεγχοι για τήρηση της καραντίνας μετά από διακοπές

20/05/2021 10:47

Οι κάτοικοι της Βρετανίας που πραγματοποιούν επισκέψεις σε χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας θα πρέπει μετά από την επιστροφή τους να περιμένουν «χτύπημα στην πόρτα» από σώμα ελεγκτών του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλώνει στην Daily Mail η αρμόδια υπουργός Πρίτι Πατέλ. Σκοπός του σώματος είναι να ελέγχει την τήρηση της απαιτούμενης καραντίνας.

Η προειδοποίηση της Υπουργού Εσωτερικών έρχεται μετά από τη σύγχυση που προκάλεσαν οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για το κατά πόσο οι Βρετανοί μπορούν να κάνουν διακοπές σε «πορτοκαλί» χώρες, όπως η Κύπρος και σχεδόν όλοι οι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί.

Αν και η νομική απαγόρευση για διεθνή ταξίδια αναψυχής έχει αρθεί από τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την Τετάρτη πως τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να γίνονται μόνο για «εξαιρετικούς» λόγους.

Όσοι επιστρέφουν στη Βρετανία από χώρες της πορτοκαλί λίστας πέρα από τα διαγνωστικά τεστ που πρέπει να κάνουν, έχουν και υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης στο σπίτι.

Η κ. Πατέλ δηλώνει ότι η «αστυνομία διακοπών» που έχει συσταθεί έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί έως και 10.000 επισκέψεις σε σπίτια κάθε μέρα. Ήδη την περασμένη εβδομάδα έγιναν 30.000 τέτοιες επισκέψεις.

Όποιος βρεθεί να έχει σπάσει την καραντίνα αντιμετωπίζει πρόστιμο μέχρι και 10.000 λιρών.

Παρά την επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι η σύσταση αποφυγής των ταξιδιών αναψυχής στις «πορτοκαλί» χώρες ήταν «σαφής» από την πρώτη στιγμή, υπολογίζεται ότι περίπου 270.000 κάτοικοι της Βρετανίας θα ταξιδέψουν σε αυτούς τους προορισμούς μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η Daily Telegraph αναφέρει πως από χθες έως και την Κυριακή είναι προγραμματισμένες συνολικά 1.300 πτήσεις προς χώρες της πορτοκαλί λίστας όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 54.000 επιβάτες την ημέρα θα αγνοούν τη σύσταση της κυβέρνησης.

Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι οι χώρες που θα μπουν στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα με την πρώτη αναθεώρηση στις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κάτω από 75 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

ΚΥΠΕ