You are here

HB: Φορολογικές μειώσεις κι επιδοτήσεις €229 δισ.

23/09/2022 10:19

O Κουάζι Κβάρτενγκ, νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, θα παρουσιάσει σήμερα με λεπτομέρειες φορολογικές μειώσεις, επιδοτήσεις στην ενέργεια και προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις οικονομικού ύψους 228,81 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να τερματίσει την “ορθοδοξία του υπουργείου Οικονομικών” και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η Λιζ Τρας νίκησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στη διεκδίκηση της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος, κερδίζοντας και την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η νίκη της Τρας επιτεύχθηκε σε μεγάλο μέρος της χάρη στην εκστρατεία της κατά των αυξήσεων στη φορολογία που είχε ανακοινώσει ο Σουνάκ στον απόηχο της πανδημίας COVID-19.

Έπειτα από μία καθυστέρηση εξαιτίας του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, μόλις λίγες ώρες μετά την παρουσίαση ενός κοστοβόρου προγράμματος επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους της ενέργειας, ο Κβάρτενγκ θα παρουσιάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης περίπου στις 11:30 ώρα Ελλάδας.

Οι αγορές του χρήματος θα λάβουν επίσης μία αρχική αποτίμηση των προτάσεων που θα παρουσιαστούν σήμερα, καθώς το Γραφείο Διαχείρισης του Χρέους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσει νέα σχέδια δανεισμού, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Κβάρτενγκ.

Μία δημοσκόπηση του Reuters αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ποσοστό 55% των διεθνών τραπεζών και των εταιριών συμβούλων για την οικονομία που συμμετείχαν σε αυτή, εκτίμησαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας βρίσκονται αντιμέτωπα με τον άμεσο κίνδυνο μιας σοβαρής απώλειας της αξιοπιστίας τους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη χθεσινή ημέρα, ανακοίνωσε ότι το ανώτατο όριο των τιμών στην ενέργεια που προωθεί η Τρας θα μπορούσε να περιορίσει την αυξητική πορεία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, αλλά το πακέτο οικονομικών κινήτρων της κυβέρνησης είναι ενδεχόμενο να ενισχύσει περισσότερο τις πιέσεις που ασκούνται από τον πληθωρισμό, σε μία περίοδο κατά την οποία, ο πληθωρισμός καταγράφει τιμές ρεκόρ, περίπου κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Πηγή: Euro2day