You are here

HB: Μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί μπλακ άουτ

23/01/2023 10:17

Ο διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να χρησιμοποιήσει σήμερα για πρώτη φορά νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης, καθώς η πτώση της παραγωγής αιολικής ενέργειας και οι χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα δοκιμάζουν το δίκτυο.

Ο διαχειριστής δήλωσε ότι αναμένεται να χρησιμοποιήσει τρία εργοστάσια λιγνίτη που φυλάσσονται ως back up καθώς το κρύο χτυπά τη χώρα και η παραγωγή αιολικής ενέργειας βυθίζεται. Οι τιμές για το βράδυ θα είναι οι υψηλότερες από τις 21 Δεκεμβρίου και ζητήθηκε από ορισμένους πελάτες να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Τα δραστικά μέτρα είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η κρίση στην Ευρώπη απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και υπογραμμίζει τον κίνδυνο από το σταθερά συρρικνούμενο απόθεμα παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα εξαρτάται περισσότερο από εισαγωγές από τη Γαλλία, η οποία παλεύει με τη δική της κρίση και δεν μπορεί να εξάγει όσο παλιά.

«Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι τα περιθώρια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι πιο στενά από το κανονικό το απόγευμα της Δευτέρας, δήλωσε εκπρόσωπος του διαχειριστή. «Αυτά είναι προληπτικά μέτρα για να διατηρήσουμε το «μαξιλάρι» πλεονάζουσας χωρητικότητας που χρειαζόμαστε».

Η παραγωγή ανέμου στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να πέσει κάτω από τα 2.000 μεγαβάτ σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με ένα μοντέλο του Bloomberg. Η Maxar Technologies προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο θα είναι έως και μείον 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα νοικοκυριά καλούνται να μειώσουν τη ζήτηση από τις 5 το απόγευμα έως και κατά 336 μεγαβάτ.

Η κατανάλωση αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας στα 44,7 γιγαβάτ από 42,2 γιγαβάτ την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία δικτύου.

Πηγή: Euro2day