You are here

ΧΚΘ: Διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών

17/09/2003 14:28
Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου, διοργανώνει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Οι συμμετοχές από το εξωτερικό ανέρχονται σε 82, και προέρχονται από 16 συνολικά χώρες. Ειδικότερα, πρόκειται για 39 στελέχη χρηματιστηρίων, 20 στελέχη Επιτροπών Κεφαλαιαγορών, 11 στελέχη από εισηγμένες τοπικά εταιρίες, καθώς και 12 στελέχη τραπεζών και επενδυτικών funds.

Το εν λόγω πρόγραμμα, αποτελεί πρωτοβουλία του ΧΚΘ και έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων χωρών, σε μια προσπάθεια του Ομίλου της ΕΧΑΕ να συμβάλει, τόσο στην ανάπτυξη των τοπικών κεφαλαιαγορών σε θέματα θεσμικού πλαισίου, τεχνογνωσίας και ενίσχυσης του βάθους τους, όσο και στη βαθύτερη συνεργασία του ελληνικού χρηματιστηρίου με τα τοπικά χρηματιστήρια.

Ονομαστικά, οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο είναι οι εξής: ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Κύπρος, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ιορδανία και Αίγυπτος.

Κύριοι στόχοι του συνεδρίου, είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των αγορών των χωρών που συμμετέχουν με την ελληνική κεφαλαιαγορά, η γνωριμία των αγορών αυτών με το ελληνικό επιχειρείν του κλάδου, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές και το μέλλον των κεφαλαιαγορών σε διεθνές επίπεδο και κυρίως σε σχέση με την ελληνική.

Τα ζητήματα που θα αναπτυχθούν, έχουν άμεση σχέση με την λειτουργία της κεφαλαιαγοράς σε κάθε χώρα, ενώ θα συζητηθούν και θέματα όπως ο ρόλος των χρηματιστηρίων στην οικονομική ανάπτυξη, η εταιρική διακυβέρνηση και οι κανόνες διαφάνειας, κ.α.

Παράλληλα, στο συνέδριο θα παρουσιασθούν οι μελέτες για τα 12 χρηματιστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας, οι οποίες θα αναλύουν την τοπική κεφαλαιαγορά κάθε χώρας, καθώς και το νομικό και λειτουργικό καθεστώς που ισχύει σε αυτές.

Αναφέρεται, ακόμα, ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των χρηματιστηρίων από όλες τις προαναφερόμενες χώρες, από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς της κάθε χώρας, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις από την κάθε χώρα, εισηγμένες ή μη.

Ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο, αποτελεί η ομιλία εκπροσώπου του ΟΟΣΑ, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει την μελέτη του οργανισμού για την Εταιρική Διακυβέρνηση αναφορικά με τις αναδυόμενες χώρες με τίτλο, 'Λευκή Βίβλος Εταιρικής Διακυβέρνησης'.