You are here

Χωρίς σοβαρές παρατυπίες αναμένονται οι εκλογές στην Τουρκία

17/03/2023 19:00

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι, παρά τον εδώ και χρόνια αυξανόμενο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία, οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν χωρίς σοβαρές παρατυπίες, αναφέρεται σε Δελτίο του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της χώρας.

Αυτό εκτίμησε μιλώντας εχθές στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ανθρωπιστική Βοήθεια εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εκλογική διαδικασία δεν αναμένεται να είναι δίκαιη, αλλά τουλάχιστον ανοιχτή.

Όπως επισημαίνεται, είναι ενθαρρυντικό ότι το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα την άρση του έως τώρα αποκλεισμού των λογαριασμών του φιλο-κουρδικού HDP, γεγονός που σημαίνει ότι το κόμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει με κρατικούς πόρους την προεκλογική του εκστρατεία, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι αναβλήθηκε και η απόφαση για την απαγόρευση του κόμματος.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης δεν είναι καλή, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στην εν λόγω Επιτροπή του Κοινοβουλίου -επικαλούμενος τον πρόσφατο νόμο περί παραπληροφόρησης- γεγονός που προκαλεί ανησυχία ενόψει του προεκλογικού αγώνα, ενώ σημείωσε επίσης ότι εντείνεται η πίεση που ασκείται στην κοινωνία των πολιτών, όπως καταδεικνύει η περίπτωση του Οσμάν Καβάλα, αλλά και η σύλληψη και καταδίκη της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντσί.

Αντιθέτως, ως καλή ένδειξη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τις αθωωτικές αποφάσεις που αφορούν τον επίτιμο πρόεδρο και άλλα μέλη του τουρκικού παραρτήματος της οργάνωσης Amnesty International.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο, Βουλευτές του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκαν υπέρ της μεγαλύτερης υποστήριξης της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Τουρκίας σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης CDU/CSU έθεσε το θέμα του κατά πόσον το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να διερευνήσει ενδεχόμενη διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος αντιπολιτευομένων στην Τουρκία, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων επίσης εστίασε στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών και την αυτοπεποίθηση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, στην οποία οφείλεται το γεγονός ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν συγκρίνεται με αυτή στη Ρωσία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έθιξε το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης του Τούρκου Προέδρου για τις διαστάσεις της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός του Φεβρουαρίου, οι βουλευτές του FDP ήγειραν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ψηφοφόροι στις σεισμόπληκτες περιοχές θα έχουν πρόσβαση στην εκλογική διαδικασία.

Τέλος, οι Βουλευτές του αριστερού κόμματος Die Linke στηλίτευσαν τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε κουρδικές θέσεις, μεταξύ άλλων στο Ιράκ, από τις οποίες πλήττονται και προσφυγικοί καταυλισμοί.