You are here

Χωρίς την Τουρκία φέτος η άσκηση «Bright Star 2018»

14/09/2018 13:36

Χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας φέτος, πραγματοποιείται ανοικτά της Αλεξάνδρειας η αμερικανο-αιγυπτιακή στρατιωτική άσκηση «Bright Star 2018», από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με τη συμμετοχή εννέα κρατών και 16 χωρών – παρατηρητών.
 
Το σχόλιο περί απουσίας της Τουρκίας καταγράφει ο τοπικός Tύπος, αποδίδοντάς το στις πολιτικές συνθήκες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
 
Πάντως, στις εννέα συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία δίνει το παρών με 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 3 ελικόπτερα Απάτσι, τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» καθώς και με τη συμμετοχή 60 στελεχών της, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται παρατηρητές στην στρατιωτική βάση Μοχάμεντ Ναγκίγπ.
 
Οι στρατιωτικές ασκήσεις «Bright Star» ξεκίνησαν to 1980, ως αποτέλεσμα της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί στις 26 Μαρτίου του 1979, στο Κάμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μενάχεμ Μπέγκιν, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζίμι Κάρτερ.

Φέτος, στην «Bright Star 2018» συμμετέχουν η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία, με δυνάμεις εδάφους, αέρα, ναυτικές και ειδικές δυνάμεις.

Χώρες - παρατηρητές είναι: ο Λίβανος, η Ρουάντα, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Ινδία, η Κένυα, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ, το Τζιμπουτί, το Μάλι, η Νότια Αφρική, ο Νίγηρα, η Σενεγάλη και ο Καναδάς.

Στόχος των ασκήσεων είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θέματα ιατρικής υποστήριξης και θαλάσσια ασφάλεια.