You are here

Χρ. Στυλιανίδης: Με τους Υπουργούς της BENELUX συζητά τον νέο μηχανισμό πολιτικής προστασίας ΕΕ

05/01/2018 14:20

Με τους αρμόδιους υπουργούς του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών και του Βελγίου συναντάται ο Επίτροπος  Χρήστος Στυλιανίδης με αντικείμενο το νέο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης μεταβαίνει από σήμερα διαδοχικά στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Dan Kersch, στη συνέχεια στις Κάτω Χώρες για να συναντηθεί με τον  Υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Ferdinand Grapperhaus (8 Ιανουαρίου) και τέλος θα συναντήσει τον Βέλγο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Ασφάλειας και Εσωτερικών Υποθέσεων που είναι αρμόδιος για την αστική πολιτική και τα κρατικά κτίρια, Jan Jambon, (στις 9 Ιανουαρίου).

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Επίτροπος θα παρουσιάσει και θα συζητήσει για το rescEU, το φιλόδοξο νέο σχέδιο της Κομισιόν για την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές. Ένας ισχυρότερος μηχανισμός πολιτικής προστασίας θα επιτρέψει στην ΕΕ να στηρίξει καλύτερα όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Η πρόταση της Κομισιόν ανακοινώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2017 και επικεντρώνεται σε δύο άξονες δράσης:

1) Ενίσχυση της ευρωπαϊκής ικανότητας αντιμετώπισης των εκτάκτων καταστάσεων μέσω του rescEU και

2) Ενίσχυση της πρόληψης των καταστροφών και της ετοιμότητας.

Η πρόταση στοχεύει επίσης στην απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη βοήθειας για τη διάσωση, αναφέρει η Κομισιόν. 

ΚΥΠΕ