You are here

Χρηματοδότηση στη Rolls-Royce για αποικία στη Σελήνη

17/03/2023 19:34

Χρηματοδότηση από τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα φιλόδοξο έργο που αποσκοπεί στη συντήρηση μίας ανθρώπινης αποικίας στη Σελήνη εξασφάλισε η Rolls-Royce.

Συγκεκριμένα ο βρετανικός βιομηχανικός κολοσσός ανέλαβε να κατασκευάσει έναν micro πυρηνικό αντιδραστήρα στο πλαίσιο προγράμματος χρήσης πυρηνικής ενέργειας στη Σελήνη που θα μπορεί να συντηρεί τη διαβίωση, την επικοινωνία με τη Γη και την εργασία από μία μόνιμη βάση εκεί.

Η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε ανέρχεται σε 2,9 εκατομμύρια λίρες και έρχεται επιπλέον των 249.000 λιρών που είχαν δοθεί πέρυσι στη Rolls-Royce για να εκπονήσει την αρχική μελέτη.

Στόχος του προγράμματος είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας να είναι έτοιμος το 2029. Η εταιρεία συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Οξφόρδης, Μπανγκόρ, Σέφιλντ και Μπράιτον.

Ο Υφυπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν δήλωσε ότι «η εξερεύνηση του διαστήματος είναι το υπέρτατο εργαστήριο για τόσες πολλές από τις μετασχηματιστικές τεχνολογίες που χρειαζόμαστε στη Γη, από τις πρώτες ύλες και τη ρομποτική, έως τη διατροφή, την καθαρή τεχνολογία και πολλά άλλα».

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μία ακόμα ένδειξη του πόσο μεγάλη δύναμη είναι η Βρετανία στις πρωτοποριακές επιστήμες.