You are here

Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις

20/11/2003 15:13
Χάος προκάλεσαν στην Κωνσταντινούπολη δυο διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις κατά βρετανικών στόχων αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 25 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η Αλ Κάιντα και η τουρκική ισλαμική οργάνωση IBDA-C φέρονται να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στην τουρκική μεγαλούπολη.

Η πρώτη έκρηξη (ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 2 εκρήξεις) σημειώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της βρετανικής τράπεζας HSBC σε εμπορική συνοικία της Πόλης, η δεύτερη κοντά στο βρετανικό προξενείο κοντά την πλατεία του Ταξίμ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο.

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών παραμένουν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή που επικαλείται τις τουρκικές αρχές οι νεκροί είναι τουλάχιστον 25, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 390 τραυματίες.

Αγνοείται ο Βρετανός πρόξενος

Ο βρετανός γενικός πρόξενος και τουλάχιστον άλλοι δέκα άνθρωποι είναι αγνοούμενοι μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί εναντίον του βρετανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν να απαγορευτεί η μετάδοση από τα μέσα ενημέρωσης εικόνων από τους τόπους των επιθέσεων, καθώς και συνεντεύξεις επιζώντων και μελών των σωστικών συνεργείων, όπως και οποιαδήποτε πληροφορία για την πορεία των ερευνών. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας ζήτησε την εφαρμογή των μέτρων αυτών από τις 13:45 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το CNN-Turk. Δεν έγινε σαφές αν το αίτημα αυτό εγκρίθηκε από τη δικαιοσύνη.

Η Αλ Κάιντα πίσω από το μακελειό

Ανώνυμος τηλεφωνητής ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον βρετανικών συμφερόντων, που προκάλεσαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη το θάνατο 15 ανθρώπων, για λογαριασμό του δικτύου αλ-Κάιντα και της τουρκικής οργάνωσης «Ισλαμικό Μέτωπο των Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής» (IBDA-C), μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Οι επιθέσεις αυτές είναι κοινή δράση του Ισλαμικού Μετώπου των Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής (IBDA-C) και της αλ-Κάιντα. Οι επιθέσεις μας εναντίον μασονικών στόχων θα συνεχιστούν. Οι Μουσουλμάνοι δεν είναι μόνοι», δήλωσε ο ανώνυμος τηλεφωνητής. Ο άγνωστος επανέλαβε για μια ακόμη φορά το μήνυμά του πριν κλείσει το τηλέφωνο, σύμφωνα με το Ανατολή.

Ένας άνδρας που ισχυρίστηκε πως μιλάει εξ ονόματος της εξτρεμιστικής IBDA-C, μιας ριζοσπαστικής οργάνωσης που θέλει να εγκαθιδρύσει δια της βίας ένα ισλαμικό ομοσπονδιακό κράτος στην Τουρκία, είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για τις δύο αντισημιτικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Για τις επιθέσεις αυτές είχε στη συνέχεια αναλάβει την ευθύνη το τρομοκρατικό δίκτυο αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, οι δύο καμικάζι που είχαν σκοτωθεί στις επιθέσεις της 15ης Νοεμβρίου ήταν Τούρκοι που συνδέονταν με την αλ-Κάιντα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, η τουρκική αστυνομία δήλωσε πως δεν πιστεύει πως η οργάνωση IBDA-C θα μπορούσε να πραγματοποιήσει είτε τις επιθέσεις του Σαββάτου είτε τις σημερινές.

Τρόμος πάνω από την Πόλη

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στην τουρκική μεγαλούπολη είναι χαοτική. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί, ενδεχομένως από ζημιές που υπέστη το σταθερό δίκτυο τηλεφωνίας της πόλης, το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί με πολύ μεγάλες δυσκολίες και η ζωή στην πόλη έχει παραλύσει.

Οι εκρήξεις έγιναν αισθητές σε ακτίνα χιλιομέτρων. Η έκρηξη που σημειώθηκε μπροστά από την έδρα της βρετανικής τράπεζας HSBC ήταν τόσο ισχυρή που έσπασε τα τζάμια κτιρίων σε απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων. Στο γεγονός αυτό οφείλεται μάλλον το ότι στην αρχή έγινε λόγος για περισσότερες της μίας εκρήξεις.

«Στην αρχή σκέφτηκα ότι επρόκειτο να σεισμό. Ένας ισχυρός κρότος ακούστηκε κάτω από το δικό μας κτίριο», δήλωσε ο Μουράτ Ακιντζί, που διατηρεί διαφημιστική εταιρεία σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την έδρα της τράπεζας HSBC στη συνοικία Λεβάν στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. «Τα παράθυρα εξερράγησαν, όλα εξερράγησαν. Πρέπει να υπάρχουν νεκροί, δεν ξέρω πόσοι», δήλωσε ένας εργαζόμενος στο κτίριο όπου στεγάζεται η τράπεζα. Πυροσβέστες προσπαθούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο μετά την έκρηξη, ενώ ο δρόμος είναι γεμάτος από συντρίμμια αυτοκινήτων και σπασμένα τζάμια.

Η δεύτερη έκρηξη κατέστρεψε τον ψηλό τοίχο στην πρόσοψη του βρετανικού προξενείου, ενώ ζημιές υπέστησαν και γειτονικά κτίρια. Ο Χακάν Κοζάν αυτόπτης μάρτυρας στην έκρηξη στο προξενείο δήλωσε ότι είδε ένα λευκό βαν να επιταχύνει κατευθυνόμενο προς το κτίριο του προξενείου δέκα δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Μεμέτ Τσελίκ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK ότι είδε ένα καφέ βαν Skoda να κατευθύνεται προς το προξενείο λίγα δευτερόπλεπτα πριν από την έκρηξη. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στους τόπους των εκρήξεων: Άνθρωποι σοκαρισμένοι, τραυματίες που προσπαθούσαν να φροντίσουν τα τραύματά τους επιτόπου ή να κατευθυνθούν προς τα νοσοκομεία με ασθενοφόρα, ταξί ή ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέστειλε τη λειτουργία του αφού πρώτα είχε βυθιστεί κατά 7,37% στις 14.617,53 μονάδες, ενώ παράλληλα διεκόπησαν προσωρινά οι συναλλαγές στις τουρκικές αγορές συναλλάγματος και ομολόγων.