You are here

Η ασπιρίνη δεν έσωσε την Βayer

19/03/2004 11:13
Ζημιές «ρεκόρ» παρουσίασε το τελευταίο τρίμηνο του 2003, η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία χημικών στην Ευρώπη, Βayer. Παράλληλα είναι και η πρώτη μη κερδοφόρα χρονιά από το 1969, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος, όσον αφορά στις πωλήσεις, αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω πτώση για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ειδικότερα, κατά το τέταρτο τρίμηνο, οι ζημιές έφθασαν τα 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4 δισεκατομμύρια δολ.), έναντι ζημιών 412 εκατομμύρια ευρώ, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Aποτελέσματα Οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν πτώση και άγγιξαν τα 7,12 δισ. ευρώ έναντι 7,43 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2002.

Τα αποτελέσματα της Βayer ήρθαν ύστερα από τις προβλέψεις του Γερμανού ανταγωνιστή της, ΒΑSF ΑG, της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών παγκοσμίως, η οποία αναμένει συγκρατημένη άνοδο για το τρέχον έτος, μετά τα αποτελέσματα των πωλήσεων που εμφάνισε τους δύο πρώτους μήνες του 2004, όπου έχουν επιτρέψει σε επίπεδα ίδια με αυτά που βρίσκονταν πριν από τον πόλεμο του Ιράκ.

Συνολικά για το 2003, η εταιρεία η οποία έχει επενδύσει πάνω στην «ασπιρίνη» περισσότερο από έναν αιώνα, παρουσίασε ζημιές ύψους 1,36 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 3,6% και διαμορφώθηκαν στα 28,567 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νέα πτώση Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, οι πωλήσεις αναμένεται να εμφανίσουν και νέα πτώση λόγω της υποτίμησης του δολαρίου και του ανταγωνισμού για το καλύτερο σε πωλήσεις φάρμακο της Βayer, το αντιβιοτικό Cipro. Σημειώνεται ότι οι ζημιές του 2003 προήλθαν από διαγραφές αξιών, στις οποίες περιλαμβάνονται 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την απόσχιση δραστηριοτήτων της εταιρείας, οι οποίες προστέθηκαν στο σχηματισμό μίας νέας επιχείρησης με την επωνυμία Lanxess.

Η Βayer εκτιμά ότι η νέα εταιρεία θα εμφανίσει καθαρά κέρδη το τρέχον έτος, καθώς και μεγάλη αύξηση στα λειτουργικά της κέρδη.

Οι δραστηριότητες της Βayer, όπως και όλων των βιομηχανικών χημικών στην Ευρώπη, έχουν χτυπηθεί από το ισχυρό ευρώ, τη μικρή ζήτηση και από τις τιμές των πρώτων υλών.