You are here

Η ΕΕ αναμένει ευθυγράμμιση με κυρώσεις κατά Ρωσίας

09/08/2022 19:32

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τις χώρες που προσβλέπουν σε ένταξή τους σε αυτήν, να ευθυγραμμιστούν με αποφάσεις που αφορούν την εξωτερική της πολιτική και περιλαμβάνουν τις κυρώσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο με αφορμή ερώτηση κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και την πιθανότητα καταστρατήγησης των κυρώσεων από Ρώσους πολίτες.

Η συζήτηση προέκυψε μεταξύ άλλων λόγω ερωτήσεων για το κατά πόσο μπορεί να περιοριστεί η χορήγηση βίζας σε Ρώσους τουρίστες από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Στάνο υπενθύμισε πως τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε όλες τις χώρες είτε να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ είτε να εισάγουν ανάλογα μέτρα.

«Κατά τις επαφές μας με τους εταίρους τονίζουμε επίσης την ανάγκη πρόληψης της όποιας καταστρατήγησης των διεθνών κυρώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθούμε την κατάσταση στενά», σημείωσε.

«Αναμένουμε από τις χώρες που προσβλέπουν σε ένταξή τους να ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου σε σχέση με τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας εν τω μεταξύ σε ερωτήσεις για το αν θα μπορούσε να υπάρξει περιορισμός των τουριστικών θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες, οι οποίοι περνούν στην ΕΕ μέσω χερσαίων συνόρων, η αρμόδια εκπρόσωπος Ανίτα Χόπερ ανέφερε πως δεν μπορεί να προβλέψει μελλοντικές συζητήσεις για κυρώσεις και επεσήμανε πως τα κράτη μέλη «έχουν σημαντικό περιθώριο κινήσεων όσον αφορά την έκδοση μακροπρόσθεσμων θεωρήσεων στη βάση της εθνικής νομοθεσίας».

Πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκοί κανόνες για θεωρήσεις σύντομης διάρκειας δεν προβλέπουν διαδικασίες για άρνηση βίζας, και περιλαμβάνουν μόνο κανόνες για τα άτομα για τα οποία τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εκδώσουν βίζες, όπως πρόσφυγες, αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους.