You are here

Η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει σχέδιο για ανεφοδιασμό της Ουκρανίας

20/03/2023 08:00

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιεί εντός της εβδομάδας σχέδιο με εκτιμώμενο κόστος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την από κοινού αγορά πυρομαχικών για το πυροβολικό, που η Ουκρανία χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επιτρέψει να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά στοκ χωρών της ΕΕ, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης.

«Δεν έχουμε ακόμη λευκό καπνό», εκμυστηρεύτηκε χθες Κυριακή Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Κράτη μέλη, η Ολλανδία και η Ιταλία, διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις, αλλά δεν υπάρχει μπλοκάρισμα», πρόσθεσε, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία «στα Συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Άμυνας» σήμερα στις Βρυξέλλες και η συμφωνία θα τεθεί κατόπιν προς έγκριση στους ηγέτες των 27 στη σύνοδό τους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ΕΕ αντιδρά με το σχέδιο αυτό στην επείγουσα έκκληση που έκανε στις 9 Μαρτίου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δυνάμεις του οποίου βλέπουν την ισχύ πυρός τους να περιορίζεται ελλείψει πυρομαχικών.

«Έχουμε μπει στην πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου. Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 300.000 μαχητές για να εξαπολύσουν επίθεση και πρέπει να βοηθήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν», εξήγησε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Ο χρόνος πιέζει: πρέπει να παραδώσουμε περισσότερα πυρομαχικά για το πυροβολικό και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα», επιμένει ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. Ζητά από τα κράτη μέλη να διαθέσουν για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία τα 2 δισεκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν τον Δεκέμβριο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ταμείο που χρησιμοποιείται από το ξέσπασμα του πολέμου για να παραδίδονται όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δαπανηθεί για να αναπληρωθούν τα στοκ πυρομαχικών των κρατών μελών, έναντι 1.000 ως 1.300 ευρώ ανά οβίδα, διευκρίνισε. Για κάθε οβίδα δαπανώνται μέχρι σήμερα 4.000 ευρώ και οι τιμές ανεβαίνουν.

Το δεύτερο δισεκατομμύριο θα δαπανηθεί για την αγορά από κοινού οβίδων 155 χιλιοστών προοριζόμενων για το ουκρανικό πυροβολικό. Οι συμβάσεις προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και σκοπός είναι να μειωθούν στους 6 ως 8 μήνες οι προθεσμίες για την παράδοση.

Η τρίτη πτυχή του σχεδίου του κ. Μπορέλ, έχει στόχο να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής των δέκα και πλέον εταιρειών που παράγουν πυρομαχικά για το πυροβολικό στην ΕΕ, προκειμένου να «αναπληρωθούν τα στοκ των χωρών της ΕΕ και να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων».

Η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία υπολογίζεται πως έχει φθάσει τα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισ. μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, που χρηματοδοτείται κατά το 63% με συμβολές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οι Ευρωπαίοι θα έχουν επίσης εκπαιδεύσει 15.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς ως «τα τέλη Απριλίου», σύμφωνα με αρμόδιο για το πρόγραμμα αυτό.

ΚΥΠΕ