You are here

Η ΕΕ αποκαθιστά «μια ελάχιστη παρουσία» στην Καμπούλ

21/01/2022 12:18

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως εγκατέστησε «μια ελάχιστη παρουσία» στην Καμπούλ, με λιγοστά μέλη του προσωπικού της, για να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο δεκαετιών, όπου την εξουσία κατέλαβαν ξανά οι Ταλιμπάν το καλοκαίρι.

«Η ελάχιστη παρουσία μας στην Καμπούλ δεν πρέπει επ` ουδενί να θεωρηθεί αναγνώριση» της μεταβατικής κυβέρνησης των φονταμενταλιστών, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό «ειπώθηκε καθαρά στις αρχές», το καθεστώς των Ταλιμπάν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν έκανε λόγο, με ανάρτηση εκπροσώπου του στο Twitter, για άνοιγμα εκ νέου «πρεσβείας» της ΕΕ, «μόνιμης παρουσίας (της) στην Καμπούλ», για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στην αφγανική πρωτεύουσα, προτίμησε να μη μιλήσει περί πρεσβείας, αναφέρθηκε απλά σε διπλωματική παρουσία, που βαπτίστηκε Αντιπροσωπεία της ΕΕ κι εγκαταστάθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Καμιά χώρα δεν έχει αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν μέχρι σήμερα. Η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει πώς οι φονταμενταλιστές εννοούν να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν, αφού ποδοπάτησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια της πρώτης τους άσκησης της εξουσίας στη χώρα της Ασίας, από το 1996 ως το 2001.

Μολονότι οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως άλλαξαν, εκσυγχρονίστηκαν, οι γυναίκες παραμένουν πρακτικά αποκλεισμένες από τις εργασίες τους, πάνω απ` όλα στον δημόσιο τομέα, ενώ τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων παραμένουν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, κλειστά. Αρκετές χώρες -ανάμεσά τους το Πακιστάν, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν- διατήρησαν ανοικτές τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, στα μέσα του Αυγούστου, χωρίς μολαταύτα να αναγνωρίζουν την κυβέρνησή τους.

Οι δυτικές χώρες είχαν αρχίσει να απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό τους από το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν τα στρατεύματα των ΗΠΑ ξεκινούσαν τη διαδικασία της οριστικής αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν. Η απόσυρσή τους τερματίστηκε στα τέλη του Αυγούστου, με τη χαοτική απομάκρυνση κάπου 120.000 ανθρώπων από τη χώρα, μετά την προέλαση-αστραπή και την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

ΚΥΠΕ