You are here

Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει εμπορικά πνευματικά δικαιώματα

06/05/2021 14:07

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει επί της ιδέας παραίτησης εμπορικών πνευματικών δικαιωμάτων σε πατέντες εμβολίων με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών στον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά υποστηρίζει τον λεγόμενο τρίτο δρόμο που Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, διευκρινίζει ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια που παρεμποδίζουν τον παγκόσμιο αγώνα κατά του COVID-19. Όλες οι χώρες πρέπει να επιτρέπουν την εξαγωγή και να αποφεύγουν να διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Πρέπει να αναπτύξουμε παγκόσμια παραγωγική ικανότητα με οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ για αναπτυσσόμενους εταίρους", σημειώνει.

Τονίζει δε ότι "οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Πόρτο θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας της παραίτησης επί των εμπορικών πνευματικών δικαιωμάτων (TRIPS - Trade Related Intellectual Property Rights)".

Όπως σημειώνει, "η ΕΕ υποστηρίζει τον τρίτο δρόμο που προωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΕ για το πώς να προσφερθούν εμβόλια στην παγκόσμια κοινότητα. Η πολυμερής συνεργασία είναι το κλειδί: Η συνθήκη πανδημίας με τον ΠΟΥ θα ήταν ένα ισχυρό εργαλείο", καταλήγει.

ΚΥΠΕ