You are here

Η ΕΕ καλεί την Κίνα να διασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου

02/04/2021 15:06

Η ΕΕ καλεί την Κίνα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάσει του εθνικού και του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, μετά από το τελευταίο περιστατικό αποχώρησης ξένων ανταποκριτών από τη χώρα μετά από συστηματικό εκφοβισμό από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση της εκπροσώπου της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν Nabilla Masrali αναφέρεται ότι "ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα John Sudworth έφυγε από τη χώρα, μαζί με τη σύζυγό του, την ανταποκρίτρια του RTE στην Κίνα Yvonne Murray, και την οικογένειά τους. Αυτή η αναχώρηση έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο παρενόχλησης του J.Sudworth και των συναδέλφων του στο BBC από τις αρχές, που περιλαμβάνει παρακολούθηση, απειλές νομικής δράσης, παρεμπόδιση, εκφοβισμό και δημοσίευση μέσω διαδικτύου από επίσημα μέσα ενημέρωσης βίντεο που τον κατονόμασαν προσωπικά και χρησιμοποίησαν πλάνα της αστυνομίας".

"Αυτή είναι η τελευταία περίπτωση ξένων ανταποκριτών που εκδιώχθηκαν από την Κίνα ως αποτέλεσμα της συνεχούς παρενόχλησης και της παρεμπόδισης στη δουλειά τους, έρχεται να προστεθεί στην απέλαση τουλάχιστον 18 ανταποκριτών πέρυσι".

"Η ΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της στις κινεζικές αρχές για τους αδικαιολόγητους περιορισμούς εργασίας που επιβάλλονται σε ξένους δημοσιογράφους και ανέφερε σχετική παρενόχληση. Ο επαγγελματισμός και η αντικειμενικότητα των ξένων ανταποκριτών τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση", σημειώνει.

"Οι ξένοι ανταποκριτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση πληροφοριών μεταξύ των συνόρων και στη συμβολή στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας", αναφέρει η εκπρόσωπος.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον ρόλο ανεξάρτητων και αξιόπιστων μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διαφυλάξει την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, καθώς και να προστατεύσει το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης διαδικτυακά και εκτός σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας γνώμης, λήψης και μετάδοσης πληροφοριών χωρίς παρέμβαση", υπενθυμίζει.

"Η ΕΕ καλεί την Κίνα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάσει του εθνικού και του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της ΛΔΚ και στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", καταλήγει.