You are here

Η ΕΕ καλωσορίζει την άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία

20/07/2018 06:51

H Koμισιόν και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, χαιρετίζουν την άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, ωστόσο προειδοποιούν την Άγκυρα σε σχέση με τα νομοθετήματα περί εκτάκτων εξουσιών στις αρχές και καταγράφουν συνεχιζόμενες παρεκκλίσεις από τις θεμελιώδης ελευθερίες και τις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε η ΕΥΕΔ και αποδίδεται σε εκπρόσωπό της "το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα".

"Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι η έγκριση νέων νομοθετικών προτάσεων που θα παράσχουν έκτακτες εξουσίες στις αρχές και θα διατηρήσουν αρκετά περιοριστικά στοιχεία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα αναιρούσαν θετικό αποτέλεσμα της λήξης της", προειδοποιεί η ΕΥΕΔ.

Η ΕΥΕΔ επαναβεβαιώνει τις προσδοκίες ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόζει τις βασικές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Επιτροπής της Βενετίας και άλλων συναφών θεσμικών οργάνων και να σέβεται τον διαχωρισμό των εξουσιών μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Με τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η ΕΥΕΔ αναμένει από την Τουρκία "να ακολουθήσει και να αναστρέψει όλα τα μέτρα που εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που βρίσκονται στον πυρήνα οποιουδήποτε δημοκρατικού κράτους".

"Αυτά περιλαμβάνουν την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τα δικονομικά δικαιώματα" διευκρινίζει και αναμένει ότι "οι παρεκκλίσεις της Τουρκίας από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" θα πρέπει σταματήσουν με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης". "Οι συγκεκριμένες και διαρκείς βελτιώσεις στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών παραμένουν ουσιώδεις για τις προοπτικές των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας", καταλήγει η δήλωση της εκπροσώπου.

ΚΥΠΕ