You are here

Η ΕΕ προτρέπει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση για επαναφορά της θανατικής ποινής

10/07/2020 12:01

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σθεναρά στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών να επαναφέρει την ομοσπονδιακή θανατική ποινή μετά από 17ετή διακοπή",  δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Πήτερ Στάνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ "προτρέπει τις ΗΠΑ να επανεξετάσει και να μην προχωρήσει στις ομοσπονδιακές εκτελέσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τις 13 Ιουλίου".

"Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη γενική τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο να καταργηθεί η θανατική ποινή, είτε από το νόμο είτε στην πράξη", σημειώνει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σθεναρά στη θανατική ποινή πάντα και υπό όλες τις περιστάσεις. Είναι μια σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία, ασυμβίβαστη με το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή, δεν παρέχει αποτελεσματική αποτροπή της εγκληματικής συμπεριφοράς και είναι μη αναστρέψιμη", υπενθυμίζει ο εκπρόσωπος. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σταθερά και κατηγορηματικά τα θύματα εγκλημάτων και τις οικογένειές τους και υποστηρίζει την εφαρμογή αποτελεσματικών, μη θανατηφόρων ποινών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται για την καθολική κατάργηση της θανατικής ποινής", καταλήγει.