You are here

Η EE ζητεί την άμεση απελευθέρωση κρατουμένων στην Κίνα

29/12/2020 12:31

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την άμεση απελευθέρωση της Ζανγκ Ζαν, του Γιου Γενσέγνκ, και άλλων κρατουμένων και καταδικασμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Λι Γιούχαν, Χουάνγκ Κι, Γκε Ζουπίνγκ, Κιν Γιόνγκμιν, Γκάο Ζινσένγκ, Ιλχάμ Τότι, Τας Γουάντσούκ, Βου Γκαν, Λιού Φέιγουέ, καθώς και όλων όσοι έχουν εμπλακεί σε αναφορές δραστηριοτήτων για το δημόσιο συμφέρον», σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν και την Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης

«Οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στην πρόσβαση σε πληροφορίες, ο εκφοβισμός και η παρακολούθηση των δημοσιογράφων, καθώς και οι κρατήσεις, οι δίκες και οι καταδίκες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων και διανοούμενων στην Κίνα, αυξάνονται και συνεχίζουν να αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας», δήλωσε σήμερα αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις 28 Δεκεμβρίου 2020, το Λαϊκό Δικαστήριο της Νέας Περιοχής της Σαγκάης Πουντόνγκ καταδίκασε την Ζανγκ Ζαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για «υποκίνηση ταραχών». Πριν από την κράτησή της, η Ζανγκ Ζαν είχε κάνει ρεπορτάζ για την πανδημία του κορωνοϊού στο Γουχάν.

«Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η Ζανγκ Ζαν υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής της και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε σοβαρά. Είναι σημαντικό να λάβει επαρκή ιατρική βοήθεια», τονίζει.

«Στις 13 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο Ζιανγκσού επικύρωσε την πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση σχετικά με την υπόθεση του εξέχοντος δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιου Γενσέγνκ, επιβεβαιώνοντας ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς να δώσει στους δικηγόρους υπεράσπισης τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση υπεράσπισης σύμφωνα με με το νόμο περί ποινικής δικονομίας της Κίνας», καταγράφει.

ΚΥΠΕ