You are here

Η ΕΚΤ πρέπει να δείξει τα δόντια της δηλώνει ο Holzmann

06/02/2023 13:40

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να καταπολεμήσει ενεργά τον πληθωρισμό, έως ότου οι άνθρωποι αισθανθούν σταθερότητα των τιμών στην καθημερινή τους ζωή, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Robert Holzmann.

«Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης φαίνεται να μειώνεται από τον κίνδυνο να κάνουμε πολύ λίγα», είπε ο Holzmann σε συνέδριο στη Βουδαπέστη. «Η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να δείχνει τα δόντια της, μέχρι να δούμε μια αξιόπιστη σύγκλιση με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό».

Τα σχόλια του επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας έρχονται αφότου η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για δεύτερη διαδοχική φορά την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκε να επαναλάβει αυτή την κίνηση τον επόμενο μήνα -διατηρώντας σκληρή στάση ενάντια στην πιο απότομη άνοδο των τιμών από την εισαγωγή του ευρώ.

Ο Holzmann είπε ότι τα έγκαιρα βήματα της ΕΚΤ συνέβαλαν στη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπο της πολύ γρήγορης αύξησης των τιμών στην καθημερινή τους ζωή.

Η αδύναμη δράση της νομισματικής πολιτικής κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει αυτές τις προσδοκίες και θα καταστήσει πιο χρονοβόρες και δαπανηρές μεταγενέστερες προσπάθειες για να τιθασεύσουν τις τιμές, είπε.

Πηγή: Euro2day