You are here

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για διόρθωση στις τιμές των κατοικιών

26/05/2022 09:16

Οι τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη ετοιμάζονται για διόρθωση καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται ως απάντηση στον υψηλότερο πληθωρισμό, δημιουργώντας μεγαλύτερους κινδύνους για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αλλαγή του κλίματος στις αγορές κατοικιών της ευρωζώνης είναι ένας από τους κύριους κινδύνους που εντόπισε η εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ, η οποία προειδοποίησε επίσης ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνει ότι περισσότερες εταιρείες είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν λόγω χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερου πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους δανεισμού.

Προβλέποντας ότι οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού θα μπορούσαν να πέσουν περαιτέρω αν η οικονομική ανάπτυξη συνεχίσει να αποδυναμώνεται ή ο πληθωρισμός αυξηθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, η ΕΚΤ τόνισε ότι μια απότομη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει «αντιστροφή» στις τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη, οι οποίες υπολόγισε ότι ήταν ήδη περίπου 15% υπερτιμημένες. 

Η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεών της τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε μια δεκαετία και οι αγορές αναμένουν άνοδο 25 μονάδων βάσης φέτος, κάτι που όπως είπε «θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο ρίσκο, όπως οι μετοχές».

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη έχουν ήδη αυξηθεί από την αρχή του έτους. Ο σύνθετος δείκτης της ΕΚΤ για το κόστος δανεισμού για αγορές κατοικιών αυξήθηκε από το χαμηλό του 1,3% τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 1,47% τον Μάρτιο.

«Μια απότομη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει διορθώσεις στις τιμές των κατοικιών βραχυπρόθεσμα, με το τρέχον χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων να καθιστά πιο πιθανές τις σημαντικές αντιστροφές των τιμών των κατοικιών» ανέφερε η ΕΚΤ.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σχεδόν 10% στην ευρωζώνη πέρυσι, ο ταχύτερος ρυθμός για περισσότερες από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μεταξύ 0,83 και 1,17 % για κάθε αύξηση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, υπολόγισε η ΕΚΤ.

Η Bundesbank προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι γερμανικές τράπεζες ήταν υπερβολικά εφησυχαστικές σχετικά με τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων των δανειοληπτών και την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, αυξάνοντας το ποσό των κεφαλαίων που πρέπει να βάλουν οι δανειστές έναντι των στεγαστικών τους δανείων.

Πηγή: Euro2day