You are here

Η εκτίναξη των επιτοκίων φέρνει ζημιές στην ΕΚΤ

30/11/2022 09:35

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε την Τρίτη ότι μπορεί να καταγράψει ζημιά καθώς η άνοδος του πληθωρισμού την έχει αναγκάσει να αυξήσει τα επιτόκια και να πληρώσει το τίμημα του επιθετικού τυπώματος χρήματος κατά την τελευταία δεκαετίας. 

Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό,  η ΕΚΤ πρέπει να καταβάλει τεράστιες πληρωμές τόκων στις εμπορικές τράπεζες για καταθέσεις αξίας περίπου 5 τρισ. ευρώ που δημιούργησε μέσω μαζικών αγορών ομολόγων και φθηνών δανείων.

Αυτά τα εργαλεία τόνωσης, που χρησιμοποιήθηκαν για αρκετά χρόνια, όταν ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός, είναι πιθανό να ωθήσουν την ΕΚΤ και ορισμένους από τους μετόχους της, όπως τις κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, στο «κόκκινο».

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, το οποίο οδηγεί σε υψηλότερες δαπάνες για επιτόκια που πληρώνουμε στις τράπεζες» τόνισε η ΕΚΤ στην ιστοσελίδα της την Τρίτη. «Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη μας μειώνονται, και μπορεί να καταγράψουμε ζημία» πρόσθεσε. 

Πηγή: Euro2day