You are here

Η Ελλάς παραδίδει τη σκυτάλη της προεδρίας με προσχέδιο Συντάγματος

19/06/2003 11:03
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Ρώμη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας των πρωτευουσών, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο της οποίας θα είναι το Σύνταγμα της Νέας Ενωμένης Ευρώπης. Έτσι η Ελλάδα παραδίδοντας τη σκυτάλη της προεδρίας στην Ιταλία, θα δώσει και το προσχέδιο του Συντάγματος. Σημαδιακή θα είναι η Σύνοδος και για την Κύπρο, όπου τα μέλη της ΕΕ θα επαναβεβαιώσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση.

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι ξένες αντιπροσωπείες υπό τους ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης, ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ και στο «στρατόπεδο» της αναπαγκοσμιοποίησης προετοιμάζονται πυρετωδώς για μια, άνευ προηγουμένου για τα ελληνικά δεδομένα, διεθνιστική κινητοποίηση, σε ένα μέτωπο που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και θα φτάνει μέχρι τη Χαλκιδική.

Κατά τη συνάντηση, την Τρίτη, του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Ιταλό πρωθυπουργό οι κ.κ. Σημίτης και Μπερλουσκόνι συμφώνησαν ότι η διακυβερνητική πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο ώστε το νέο Σύνταγμα να τεθεί στην κρίση των ευρωπαίων πολιτών στις Ευρωεκλογές του 2004. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι το Σύνταγμα αυτό θα είναι λύση για ορισμένο χρονικό διάστημα καθώς η Ευρώπη θα πραγματοποιήσει και άλλα βήματα. Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Σημίτης είπε ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα αλλά πρέπει να κάνει και άλλα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχώρησε ήδη για τη Χαλκιδική από το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ νωρίτερα είχε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός ως προδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει τις θεσμικές συναντήσεις που προβλέπονται, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Πρόντι και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ασφάλεια και Άμυνα Χ. Σολάνα, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής με πρώτο θέμα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.