You are here

Η Επίτροπος Κυριακίδου ανακοίνωσε συμφωνία αγοράς υποψηφίου εμβολίου από την AstraZeneca

14/08/2020 13:54

Η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν κατέληξε σήμερα σε μια πρώτη συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την αγορά ενός ενδεχόμενου εμβολίου κατά του COVID-19, καθώς και για δωρεές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή επανεξαγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συμφωνία αυτή ακολουθεί τα θετικά βήματα σχετικά με την ολοκλήρωση διερευνητικών συνομιλιών με την Sanofi-GSK που ανακοινώθηκε στις 31 Ιουλίου και με την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου.

Μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του COVID-19, η Κομισιόν συμφώνησε αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AstraZeneca, με δυνατότητα αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον, εκ μέρους της Κράτη μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους κατασκευαστές εμβολίων.

Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά ότι οι έντονες διαπραγματεύσεις της Κομισιόν συνεχίζουν να επιτυγχάνουν αποτελέσματα. Η σημερινή συμφωνία είναι ο πρώτος ακρογωνιαίος λίθος για την εφαρμογή της στρατηγικής της Κομισιόν για τα εμβόλια. Αυτή η στρατηγική θα μας επιτρέψει να παρέχουμε μελλοντικά εμβόλια στους Ευρωπαίους, καθώς και στους εταίρους μας σε άλλα μέρη του κόσμου".

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι σήμερα, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, "έχουμε την πρώτη κοινοτική συμφωνία αγοράς για ένα υποψήφιο εμβόλιο".

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω την AstraZeneca για την εποικοδομητική δέσμευσή της σε αυτήν τη σημαντική συμφωνία για τους πολίτες μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να φέρουμε περισσότερους υποψηφίους σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων στην ΕΕ. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο παραμένει η πιο σίγουρη στρατηγική εξόδου για την προστασία των πολιτών μας και του υπόλοιπου κόσμου από τον κορωνοϊό. "

Η συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα θα χρηματοδοτηθεί με το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο διαθέτει κεφάλαια αφιερωμένα στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά προφίλ και παράγονται από διαφορετικές εταιρείες.

Το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca είναι ήδη σε κλινικές δοκιμές Φάσης II / III μεγάλης κλίμακας μετά από πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη Φάση Ι / ΙΙ σχετικά με την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα.

Η απόφαση για την υποστήριξη του εμβολίου που προτείνει η AstraZeneca βασίζεται σε μια υγιή επιστημονική προσέγγιση και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται (ένα μη επαναληπτικό ανασυνδυασμένο εμβόλιο ChAdOx1 με βάση τον αδενοϊό χιμπατζή), ταχύτητα παράδοσης σε κλίμακα, κόστος, κατανομή κινδύνων, ευθύνη και ικανότητα παραγωγής είναι σε θέση να προμηθεύει ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων.

Οι κανονιστικές διαδικασίες θα είναι ευέλικτες αλλά θα παραμείνουν ισχυρές, τονίζει η Κομισιόν. Μαζί με τα κράτη μέλη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει τις υφιστάμενες ευελιξίες στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για να επιταχύνει την έγκριση και τη διαθεσιμότητα επιτυχημένων εμβολίων κατά του COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει μια ταχεία διαδικασία έγκρισης και ευελιξίας σε σχέση με την επισήμανση και τη συσκευασία.