You are here

Η Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δ.Βαλκανίων καταλύτης για μεταρρυθμίσεις, λέει η ΕΟΚΕ

31/01/2018 16:55

Η προσφορά μιας σαφούς ευρωπαϊκής προοπτικής στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει "ικανοποίηση" για το γεγονός ότι η βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επέλεξε τα Δυτικά Βαλκάνια ως μία από τις προτεραιότητές. Αναλυτικά ο Andrej Zorko, εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ, επεσήμανε ότι η περιοχή ήταν εξαιρετικά ευαίσθητη και ότι υπήρχε ανάγκη για μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία και μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. "Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να αποτελέσουν μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ κατά τα προσεχή έτη για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή", τόνισε ο συνεισηγητής Δημήτρης Δημητριάδης.

Σύμφωνα με την ΕΟΚΕ, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ο ακαδημαϊκός κόσμος συμφώνησαν ότι η οικονομική σύγκλιση των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που θα τιθασεύσει τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και τη χαμηλή παραγωγικότητα.

"Η περιφερειακή και παγκόσμια ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών διασυνδέσεων με τις ευρωπαϊκές αξίες, θα αποτελέσει ορόσημο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", τόνισε η Ekaterina Vostroknutova,  οικονομολόγος της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Τέλος στην πρότασή του για την κοινωνική συνοχή στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Δρ. William Bartlett, συντονιστής του Δικτύου Έρευνας για την Κοινωνική Συνοχή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των ελλείψεων δεξιοτήτων, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα  των εκπαιδευτικών συστήματα και τη στήριξη της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, αυξάνοντας την προοδευτικότητα των φορολογικών συστημάτων των χωρών αυτών.

ΚΥΠΕ